Франция: Изселването на арменци от Карабах става под съучастническия поглед на Русия

Хиляди жители на анклава се опитват да избягат

Снимка: БГНЕС

Снимка: БГНЕС

Франция заяви днес, че масовото изселване на арменци от Нагорни Карабах след победната офанзива на Азербайджан става "под съучастническия поглед на Русия“, която е разположила през 2020 г. "миротворчески" сили в сепаратисткия анклав, населен с етнически арменци, предаде Дарик с позоваване на Франс прес.

"Отбелязваме с голяма загриженост масовото изселване на арменци, което става под съучастническия поглед на Русия“, заяви на пресконференция говорителката на френското външно министерство Ан-Клер Льожандр. Тя припомни, че Париж ще държи Азербайджан "изцяло отговорен за съдбата на арменското население“.

Хиляди жители на Нагорни Карабах се опитват да избягат от анклава и да преминат в Армения, където вече са намерили убежище най-малко 13 000 души, сочат данни на Ереван.

В потока от арменски бежанци Азербайджан търси възможни извършители на "военни престъпления", каза днес източник от азербайджанското правителство пред АФП.  

"Азербайджан възнамерява да предостави амнистия на арменски бойци, сложили оръжие в Карабах. Онези обаче, които са извършили военни престъпления по време на войните в Карабах, трябва да ни бъдат предадени." - посочи източникът, обяснявайки защо мъжете на възраст да изпълняват военна служба биват заснемани с камера на последния контролно-пропускателен пункт преди напускане на анклава.

На фона на бежанските потоци от анклава снощи там избухна склад с бензин, при което загинаха най-малко 20 души и бяха ранени 280, съобщиха днес сепаратистките власти, които поискаха спешна външна помощ за справяне с последиците от експлозията. "Десетки пациенти все още са в критично състояние“, казаха в изявление властите арменските власти в сепаратисткия анклав. Тринадесет от загиналите още не са идентифицирани и телата им ще бъдат подложени на съдебномедицински анализ, съобщиха властите.

Междувременно Азербайджан изрази готовност да приеме на лечение ранени при експлозията в склада за бензин, предаде ДПА.
Болници в няколко района са готови да приемат голям брой пациенти, пострадали при взрива близо до Степанакерт, каза съветникът на азербайджанския президент Хикмет Хаджиев, цитиран от местни медии.