Франция обеща на Украйна повече леки танкове и бронирани автомобили

Днес Франция обяви, че ще осигури още десетки леки танкове и бронирани автомобили за украинската армия, както и обучение на войниците, които ще ги използват.

В съвместното си изявление френският президент Еманюел Макрон и украинският президент Володимир Зеленски също така призоваха за нови санкции срещу Русия заради инвазията ѝ в Украйна.

"През следващите седмици Франция ще обучи и оборудва няколко батальона с десетки бронирани машини и леки танкове, включително AMX-10RC", се казва в изявлението.

Париж ще насочи усилията си и "в подкрепа на капацитета за противовъздушна отбрана на Украйна, за да защити населението си от руски удари".

"Украйна и Франция са съгласни, че е необходимо да се засили колективният натиск върху Русия чрез допълнителни санкции, за да се отслаби способността на Русия да продължи незаконната си агресивна война."

Изявлението на двамата лидери дойде след като Зеленски долетя във Франция късно в неделя и се присъедини към Макрон на вечеря в Елисейския дворец.

"Париж. С всяко посещение отбранителните и настъпателните способности на Украйна се разширяват", написа Зеленски в Туитър, докато летеше към военновъздушната база Вилакубле.

"Връзките с Европа стават все по-силни, а натискът върху Русия нараства", добави украинският лидер./БГНЕС