Франция ще смекчи екологичните норми за пет атомни централи

Мярката се налага заради жестоката суша

Снимка: архив

Снимка: архив

Заради жестоката суша във Франция властите ще смекчат до 11 септември екологичните норми за пет атомни централи в страната, въпреки възможните вреди за околната среда - става дума за изискванията за температурата на изхвърляната вода, предаде Франс прес, като се позова на официалното издание "Журнал офисиел".

В събота изданието публикува новите норми, приложими за централите в Бюже, Сент Албан, Блейе, Толфеш и Трикастен. АЕЦ изпомпват вода за охлаждане на реакторите, а после я изхвърлят. За всяка има определени ограничения за температурата на горещата вода с цел да се защитят околните водоизточници, флора и фауна, съобщава Нова ТВ..

Смекчаването на нормите се налага, тъй като в противен случай петте АЕЦ би трябвало да бъдат спрени или продукцията им намалена, за да се ограничи затоплянето на редица френски реки и канали. Същевременно поддържането на поне минимално електропроизводство в тях е "обществено необходимо от гледна точка на сигурността на електрическата мрежа", сочи публикацията в официалното издание.

Прилагането на новите мерки ще бъде "придружено с програма за засилено наблюдение на околната среда", обещават френските власти.