"Фронтекс" разположи 55 служители на границата между Финландия и Русия

Това е в отговор на заплахите от рязко увеличаване на броя на мигрантите, зад което прозира дългата ръка на Москва

Агенцията на Европейския съюз за защита на границите Frontex разположи 55 служители за наблюдение на границата на Финландия с Русия, след като Хелзинки обвини Москва, че има руска намеса в рязкото увеличаване на броя на мигрантите.

"В момента разполагаме 55 служители във Финландия, като по-голямата част от тях са гранични полицаи, които извършват наблюдение", заяви говорителят на Frontex Пьотр Свиталски пред АФП.

Подкрепата, която беше обявена в края на ноември, е планирана да продължи до края на януари.

"Разбира се, всеки момент сме готови да променим това в зависимост от промяната на ситуацията. Можем да бъдем тук по-дълго или по-кратко, ако е необходимо", добави Свиталски. 

"Знаем, че миграционният натиск е един от инструментите, използвани от Кремъл, така че можем да очакваме това да продължи", продължи той.

По данни на финландските власти от началото на август на 1340 километровата граница, разделяща двете държави, са се появили близо 1000 лица, търсещи убежище, главно от Сомалия, Ирак и Йемен.

Хелзинки обвини Москва, че умишлено насочва тези мигранти към Финландия, като нарече това решение от руска страна "хибридна операция".

Финландия затвори всички гранични пунктове с Русия без един
Отношенията на Финландия с източната ѝ съседка се влошиха след нахлуването в Украйна.

След като през април Финландия се присъедини към НАТО, Русия предупреди, че ще предприеме "контрамерки".