Габриел Ескобар: Във ВМРО-ДПМНЕ настъпва реализъм за безалтернативността на ЕС

"Получихме уверения от всички нива на партийното ръководство"

Габриел Ескобар

Габриел Ескобар

"За партийното ръководство на ВМРО-ДПМНЕ става ясно, че Северна Македония няма алтернатива на членството Европейския съюз", заяви американският дипломат Габриел Ескобар.

"Получихме уверения от всички нива на партийното ръководство на основната партия (ВМРО-ДПМНЕ), която спечели изборите, че ще останат ангажирани с европейския път. Има нарастващ реализъм, че няма друга алтернатива." - посочи Ескобар, цитиран от "Гласът на Америка".

Дипломатът подчерта, че Европа и Съединените щати са изразили ясна позиция към новия президент на РСМ Гордана Силяновска-Давкова, която наруши Преспанското споразумение с Гърция при встъпването ѝ в длъжност.

"Очакваме страната да продължи по своя европейски път, да продължи да бъде силен член на НАТО. Надявам се този път да бъде основната политическа цел на новото правителство.“ - допълни Ескобар, който в края на месеца напуска поста "специален пратеник" на САЩ за Западните Балкани.

На 12 май новоизбраният президент Силяновска предизвика дипломатически скандал между Скопие и Атина, след като по време на клетвата си нарече страната си „Македония“, а не Северна Македония, в нарушение на подписания през 2018 г. Договор от Преспа между Атина и Скопие, с което беше уреден спора за името.

Лидерът на ВМРО-ДПМНЕ Християн Мицкоски защити държавния глава и призова Гърция да се обърне към Международния съд, ако вижда нарушение на Договора. Мицкоски заяви, че ще използва термините "Македония" и "македонски" и настоя Силяновска да прави същото.

Гръцкият премиер Кириакос Мицотакис подчерта, че пътят на Скопие към ЕС ще бъде блокиран при нарушаване на международните споразумения. /БГНЕС