Не се предвижда двустранна среща между Мария Габриел и Сергей Лавров в Скопие

Не всички от делегацията на Лавров са получили разрешение за полета към Скопие, съобщи визепремиерът и външен министър на България

Мария Габриел. Снимка: БГНЕС

Мария Габриел. Снимка: БГНЕС

Не всички членове на делегацията на руския министър на външните работи Сергей Лавров са получили разрешение да преминат през българското въздушно пространство за срещата на ОССЕ в Скопие, която започва утре. Това каза министърът на външните работи Мария Габриел на влизане на заседанието на министрите на външните работи на НАТО в Брюксел, предаде БНР.

"София никога не би си позволила да даде разрешение за прелитане през въздушното пространство, ако нямаме ясна представа за състава на делегацията. Затова, освен че разрешението е временно, точно за целта на срещата, също толкова беше важно да имаме пълен списък с делегацията и ясно сме казали, че когато в списъка има човек, който е включен в санкционните списъци на ЕС, той няма право да пътува.

И това сме и направили. Фактът, че г-н Лавров може да пътува, е свързан с изключенията, които на него са дадени, бивайки в списъка за международни форуми, да може да участва. Затова и продължителността на това изключение е много ясно дефинирана - от три часа за заседанието до 72 часа."

На въпрос, дали в делегацията на Лавров е имало лица от санкционния списък на ЕС, вицепремиерът и външен министър отговори: "Делегацията е многобройна, но, вижте, това е формат, който всяка една от държавите решава. Аз също съм с много голяма делегация в Скопие и смятам, че сериозността на заседанието показва, че и екипите отзад са мобилизирани."

На въпрос на БНР дали тя самата ще проведе в Скопие двустранна среща с министър Лавров и какво би му казала,  Габриел отвърна: "Но как може да ми задавате този въпрос, мисля, че отговорът ми е много ясен, защото България е членка на Европейския съюз и има много ясно прието поведение и начин, по който се отнасяме към такива срещи. И аз смятам да застана твърдо зад него, както го правя от ден първи, откакто съм външен министър".