Проф. Габровски приключи кръга от срещи с парламентарните групи, ПП и "Възраждане" не дойдоха

С ДПС са единодушни за нуждата от работещ кабинет

Приключи поредицата от срещи на кандидата за премиер на ГЕРБ-СДС проф. Николай Габровски с парламентарните групи в 48-ото Народно събрание, предаде БНТ. От планираните днес три срещи между него и  парламентарни партии, се осъществи само една - тази с ДПС – от "Продължаваме Промяната" и "Възраждане" отказаха отправената покана.

На срещата с ДПС проф. Николай Габровски отново изтъкна приоритетите си - присъединяването към Шенген и еврозоната, върховенството на закона и Плана за възстановяване и устойчивост. От ДПС призоваха за връщане на нормалността в политиката

"Желанието ми е, ако успеем да изградим екип от професионалисти без ярка политическа окраска, които да могат да преведат България през тези критични месеци, за да избегнем предсрочни избори. Защото, ако сега не съставим правителство, има опасност от следващи и по-следващи избори." – предупреди Николай Габровски.

Той и ДПС са единодушни за нуждата от работещ кабинет.

"На политическия терен трябва да се търси нормалността. Ние години наред виждаме ултиматуми за провеждане на разговори, камо ли диалог. В страната има много проблеми и за да има кабинет, трябва яснота какъв ще е този кабинет и какво ще прави. За нас е много важен елемент и програмата - целите на правителството, включително и персоналния състав." - изтъкна Мустафа Карадайъ, председател на ДПС.

От "Продължаваме промяната" изразиха притеснения относно евентуално заиграване с кворума, за да се осигури подкрепа на проектокабинета с мандата на ГЕРБ-СДС.

"Продължаваме промяната" ясно е заявила, че няма да подкрепим правителство на ГЕРБ. Хубаво е да кажат всички дали биха подкрепили правителство на ГЕРБ или не. Не трябва да се заиграват с кворума, защото рискът някой да не се появи и да падне кворумът, би било скрита подкрепа. Ако от някоя партия не се появят десет депутата, те биха могли да обърнат кворума." - заяви съпредседателят на "Продължаваме промяната" Кирил Петков.

От "Възраждане" изтъкнаха различията си с ГЕРБ по основни политики като присъединяването към еврозоната, военната помощ за Украйна и закупуването на американски бойни самолети.

"Ние не отидохме да разговаряме с г-н Габровски поради простата причина, че всичко, което бихме могли да си кажем с неговата политическа сила, вече сме си го казали. И ние много коректно общувахме и му написахме в писмото - този разговор вече се случи. Не е нужно да изпиеш водата в морето, за да разбереш, че е солена и не е нужно да говориш с поредния кандидат на ГЕРБ, за да разбереш неговите политики." – заяви лидерът на "Възраждане" Костадин Костадинов.

Дали ще има допълнителни разговори и кой ще намери място в персоналния състав на проектокабинета предстои да разберем.