Гълъб Донев: Тиражират се лъжи за служебния кабинет, за да се отклони вниманието на обществото

Учудващо е, че новото правителство няма кадри за втория ешелон в министерствата, каза още екс служебният премиер

Гълъб Донев

Гълъб Донев

Приемам твърденията за саботаж като лъжа. Защото нормален процес е да бъдат освободени зам.-министрите в моя кабинет. Това е нормалната логика и практика. За мен обаче е учудващо, че новото правителство няма кадри за втория ешелон в министерствата. Това заяви в студиото на Би Ти Ви бившият служебен премиер Гълъб Донев. 

Всички зам.-министри, които пожелаха да останат, са останали – в МВнР остана зам.-министърът, както и в Министерство на правосъдието. Всички други изявиха желание да бъдат освободени. Нормално е политическият кабинет да си замине със старото правителство, аргументира се той.

Запитан раздадени ли са  4 млрд. лева за 3 дни на транспортни фирми и как се случи това, Донев обясни: Това е втората лъжа само ден, след като служебното правителство предаде властта. Няма преведени пари на пътно-транспортни фирми, няма нито един подписан договор, нито един лев преведен. Ние сме направили обществена поръчка, която е на финалния етап и редовният регионален министър може да реше да прекрати конкурса. Това, което сме разплатили за пътни ремонти, поддръжка на пътищата и строителство, са само по договори, сключени преди нас. Това са опити да се отклони вниманието от новото правителство и това, което ще прави то, посочи Донев.

4 млрд. лева от Фискалния резерв не са похарчени, това е следващата лъжа. Нищо не е пипано от парите там, той е в добро състояние. Това е внушение, че толкова пари са похарчени, за да може да се прикрие това, което се очаква от работата на новия кабинет и да се отклонява общественото внимание, отново се отбранява бившият служебен премиер. 

Той изтъкна, че НАП перфектно си и е свършила работата. 

Защо не се довериха на един доказан експерт като г-н Михайлов, а го освобождават и слагат стария шеф на НАП. При Михайлов има нарастване на парите от данъци. Има над 30% повишение на приходите в бюджета. НАП се справя перфектно със събираемостта. Има и понижение на инфлацията. Това е експертният прочит, изтъкна Гълъб Донев.  

На финала на интервюто, той подчерта, че неговото правителство е върнало центъра на властта в България. А граждани им благодарят за това, че са показали друг тип управление и че са работили за интересите на обществото и държавата. 

Увереността, с която екс служебният премиер Донев отговаряше на въпросите на водещата остави впечатлението, че неговото правителство е работило в пълен синхрон. В него не прозвуча и нотка на критичност към дейността на министрите му, но пък проличаха резервираното му отношение към кабинета на акад. Денков и съмненията как то ще се справя с проблемите на хората и страната.