"Газпром" опустоши сметките на германската компания Wintershall

Източени са близо 2 млрд евро от общите им сметки

Най-голямата германска петролно-газова компания Wintershall след дълги колебания реши да напусне Русия, но руският й съдружник "Газпром" успя да я ограби с близо 2 милиарда евро, разкрива публикация на Financial Times. Информацията е позована на изпълнителния директор на Wintershall Dea Марио Мерена.

През по-голямата част от миналата година Мерена се опитваше да оправдае присъствието на германската компания в Русия, както и факта, че тя е една от последните западни фирми, които продължават да добиват руски нефт и газ след нападението срещу Украйна. Wintershall Dea е дъщерна на BASF.

Мерена отбелязва, че в крайна сметка компанията напуска Русия, но руският държавен концерн "Газпром" е взел под свой контрол съвместните предприятия им предприятия в Сибир и е източил  общите им банкови сметки. Така Wintershall Dea  е загубила близо 2 милиарда евро налични средства.

Собственикът BASF заяви, че дъщерната му компания е "загубила фактическото си влияние" върху своите газови находища в Русия и че групата е „отписала“ 7,3 млрд евро във връзка с решението на Wintershall да се изтегли, както и че чистите загуби за миналата година  възлизат на 1,4 млрд евро.