Радан Кънев: Нека проблемите с РСМ да бъдат решавани с помощта на ЕС

Без граници помежду ни, без ченгета

Радан Кънев

Радан Кънев

От двете страни на границата ни с РСМ има „стари адвокати“, които имат интерес проблемите  между двете страни да не се решат, констатира евродепутатът Радан Кънев в коментар, публикуван в профила му във Фейсбук.  

Ето какво казва политикът по темата:

Нали знаете вица за младия адвокат, който спечелил едно "вечно" дело? И баща му - старият адвокат, който го сгълчал, че с това дело го отгледал, а той да вземе да го спечели. Смешен виц, но тъжна история. Защото това си е мошеничество, измама.

Така е и с (Република Северна) Македония. Имаме си едни "стари адвокати" от двете страни на границата - и политици, и чиновници, и съветници, и "дипломати", и обикновени ченгета.
Техният "бизнес" е проблемите между двата роднински народа да не се решат. Братовчедите от двете страни на границата да се мразят, пътища и железница да няма, в медиите (а през 21 век - и в интернет) да върлува езикът на омразата, гражданите да бъдат настроени срещу съседите.
И границата, несправедливо теглена преди близо век и половина, никога да не падне.
Е, и това е същото - мошеничество, измама. Губят гражданите на двете държави, печелят "старите адвокати".

Е, днес имаме шанс да направим крачка напред. След крачките от 1992, 1997, 2001, 2017, да направим най-важната крачка. С нея проблемите няма да свършат - те са трупани десетилетия, някои - повече от век. Но ще има възможност да бъдат решавани с помощта на Обединена Европа, а един не много близък ден - и в рамките на Обединена Европа, без граници помежду ни, без ченгета и други "стари адвокати" за посредници между съседи и роднини.