ГДБОП иззе компютър и телефон от тийнейджър, отправял бомбени заплахи

Вдъхновили го първите съобщения за заплашителни писма, получени на 27 и 28 март

ГДБОП арестува 17-годишен ученик от София, който е изпратил някои от електронните съобщения със заплахи за поставени бомби в училища, предаде БНР. 
Докато е изпращал  имейлите с него са били още няколко негови съученици. Младежите са казали, че са били подтикнати  от медийни публикации за първите заплашителни писма, получени на 27 и 28 март.

При разпитите 17-годишното момче е признало, че на 29, 30 и 31 март, от личния си телефон, е създал 4 четири пощенски кутии в google, от които е изпратил десетки имейли в цялата страна до училища и полицейски управление със заплахи за поставени бомби. Докато е извършвал това, с него са били още двама или трима негови съученици. Те били подтикнати от първите публикации на 27 и 28 март със заплашителни имейли, получени в част от училищата в цялата страна. Момчето е обяснило, че е пратило имейлите, защото не му се е ходило на училище.

Началникът на отдел „Киберпрестъпност“ в службата комисар Владимир Димитров обясни, че става дума за хибридна заплаха и реална опасност няма. 

Димитров също обясни, че част от имейлите са били изпратени от ученици:

"В понеделник и вторник беше основно една пощенска кутия. В последствие към тази кампания се включиха най-вероятно отделни ентусиасти. На практика за изпращането са използвани общо между 10 и 20 различни и пощенски услуги. Впоследствие се включиха и много други, които бяха с променен текст. Някой от тези имейли бяха изпратени от непълнолетни или малолетни лица, на които просто не ми се ходи на училище."

При претърсването в дома на младежа са намерени компютър и телефон, които са били използвани за заплахите. Материалите по случая са докладвани на Софийската районна прокуратура.