Ген. Атанас Запрянов: Най-лошият сценарий е окупация на Украйна и установяване на марионетен режим в Киев

ген. Атанас Запрянов

ген. Атанас Запрянов

Един път започнала военната машина, трудно е да кажем кога тя може да спре. Вече имаме военен конфликт между Русия и Украйна. Тази позиция изрази пред Би Ти Ви ген. Запрянов, бивш зам.-министър на отбраната

Съсредоточени са 200 000 сухоземни сили, освен авиация и морски сили, не беше само като демонстрация на силата, но показваше, че може да се стигне до военен конфликт, въпреки че Путин заявяваше, че не се готви да нахлуе в Украйна. Реално Путин открито и демонстративно извърши своя сценарий, а той има целия набор от инструменти, за да води ограничена или пълномащабна операция, аргументира се ген. Запрянов. 

Планът съдържа четири етапа – създаването на военна групировка по земя, море и въздух. След като не постигна целите си по дипломатически път, той реализира втория етап – признаването на ДНР и ЛНР, а сега се реализира третия етап – ударните групировки в Източна Украйна, с цел да създаде сухоземна връзка с Крим. Но когато военната машина се пусне, е трудно да се каже кога ще спре. Не е изключено Пукин да настъпи и към Киев, и да инсталира едно марионетно правителство. Говоря и за най-лошия сценарий – окупиране на цяла Украйна, но никой не може да каже дали Путин цели това, който има военен инструмент да го осъществи.

Украйна има правото да защити страната си. Очаквам от НАТО не само от морална подкрепа, санкции, а и от военна подкрепа. Но натовски войски няма да влязат в конфликта, защото НАТО не лъже, то няма да наруши своята основна декларация, то няма да стане страна в този конфликт. В този смисъл този конфликт не трябва да излиза от двустранна война, иначе би станало страшно, категоричен бе ген. Запрянов.