Геолог: Земната кора в България е напрегната, тя бавно пълзи, разтяга се и може да генерира опасно земетресение

България е в активна тектонска среда - затова природата ни е толкова хубава, заяви проф. Янко Герджиков

Проф. Янко Герджиков. Кадър: БТВ

Проф. Янко Герджиков. Кадър: БТВ

Процесите в Егейско море влияят и на нашата територия. Земната кора в България е напрегната, тя бавно пълзи, разтяга се и генерира земетръси, които могат да бъдат много опасни, коментира в ефира на БТВ проф. д-р Янко Герджиков от катедра "Структурна геология" към Софийския университет "Св. Климент Охридски" във връзка с последиците от земетресенията в Турция и Сирия.

Нормално е земята още да пулсира, тъй като става дума за един от най-активните разломи на земята. След такъв силен трус обикновено има дълга серия от афтършокове, добави той.

Повърхността, която се е разломила, е с дължина около 350 км. Това е едно забележително трагично събитие, отбеляза геологът.

Попитан заплашена ли е страната ни от силни трусове, проф. Герджиков заяви, че има прогнозни карти, на които се вижда, че България не е в зона, където хората могат да се чувстват напълно комфортно.

Природната среда у нас въобще не е статична. Средата е динамична. Именно затова природата в България е толкова хубава – защото това е една активна тектонска среда, коментира експертът.

Точна прогноза не може да се направи, но сме в един активен в тектонско отношение регион, каза още проф. Янко Герджиков.