Георги Ангелов: Икономиката през 2023 г. надмина и най-оптимистичните очаквания

Инфлацията спада по-бързо от очакваното и през 2024 г. ще забравим, че въобще я е имало, прогнозира икономистът

Георги Ангелов

Георги Ангелов

Икономиката през 2023 г. надмина и най-оптимистичните очаквания. Това мнение изказа предБНР Георги Ангелов, старши икономист в "Отворено общество".

Той подчерта, че по предварителни данни икономическият растеж за изминалата година е 2%. А по думите му инфлацията спада по-бързо от очакваното и през 2024 г. ще забравим, че въобще е имало инфлация, са прогнозите на икономистът.

"Оттук нататък растежът на доходите ще бъде реален, което означава, че ще можем да си купуваме повече неща, защото няма да ни ги изяжда инфлацията. ... Досега беше обратното - имаше икономически растеж, но по-голяма част от произведеното оставаше в бизнеса заради това, че се вдигаха цените повече и тогава растяха печалбите на бизнеса. Сега процесът се обърна и заплатите растат заради дефицита на кадри, но бизнесът не може да вдига толкова много цените и печалбите на бизнеса ще спаднат, но ще се увеличат доходите на хората. (...) 2024 г. ще бъде по-трудна за бизнеса, но пък по-добра за потребителите".

Георги Ангелов направи прогноза 60:40 за решение до края на 2024 г. за пълноправно влизане на България и в Шенген, и в еврозоната:

"60% да имаме решение до края на 2024 г. и по двата въпроса. 40% за отлагане за 2025 година".