Георги Боздуганов за Митрофанова: Или лъже безобразно, или не познава историята

Георги Боздуганов

Георги Боздуганов

Изследователят д-р Георги Боздуганов коментира пред ТВ1 изказването на руската посланичка Елеонора Митрофанова, която заяви в интервю, че ако не е бил Съветският съюз, страната ни щяла да остане само Софийска област: "Това е абсолютна лъжа. След края на Втората световна война, по време на Парижката мирна конференция за изработване на мирния договор с България западните съюзници не искат да допуснат Сталин до Средиземноморието, когато той вече е окупирал страната ни. Въпреки това е направено едно американско предложение, според което „на България трябва да се даде свободно пристанище на днешния Александрополис, на Бяло море. Въпросът е обсъждан в съветското политбюро от ръководството на Сталин в края на март 1946 г. Там е взето решение, че подобно нещо не трябва да се допуска. Американското предложение е с още две точки – да се даде право на българските търговци свободно да отиват в пристанищата в Солун и Кавала, което също е отхвърлено по три причини. Първо – България няма да може там да си въведе въоръжени сили и да си устрои база. Второто, което е важно е, че Сталин помага на Гърция в гражданската война, подкрепяйки комунистическите партизани. Освен това, той не иска проникване на никакво западно влияние, както отказва и плана „Маршал“. Това са трите основни причини, поради които страната ни няма излаз на Бяло море. Съветският съюз е против предложението на САЩ. Така че тази госпожа (Елеонора Митрофанова – б. на ред.) лъже безобразно или не знае историята. Добруджа не подлежи на коментар, защото това е двустранен договор между България и Румъния, който няма нищо общо с воюващите държави. България е обрана до шушка от руската армия. И за да се случи това, в член първи на примирието се казва, че страната ни като е спряла военните действия срещу Съветския съюз... България не е спирала военни действия срещу СССР, защото не е воювала".

"Съюзът между Хитлер и Сталин в началото на Втората световна война води до обща агресия. Меракът на Сталин е да вземе Източна Европа. Първоначално си поделят Полша, а след това Сталин започва агресивна война срещу Финландия и след като окупира част от нея, я обявява за нова република с ръководител Ото Кусинен, който е член на ЦК на КПСС. Случаят много прилича на Донецк, Логанск, Южна Осетия и Крим. Във Финландия Сталин спира в един момент, за да не му обявят война Англия, САЩ и Швеция. Затова и Финландия в голямата си част остава не завладяна. След това Сталин прави същото с трите прибалтийски републики - Литва, Латвия и Естония. Принуждава правителствата им да допуснат съветски дивизии, след което се провеждат "свободни" избори и се поставят комунистически дейци. Така те стават част от съветската империя. През ноември 1940 се прави опит да се повтори сценарият и в България. Тогава Молотов отива при Хитлер и иска от него съгласие да бъдат въведени съветски войски на територията на България и военни бази по нашето Черноморие. Той не се съгласява поради политически причини, а и заради дипломацията на цар Борис III. Царят не иска да влиза в никакви конфликти и дава клетва след Първата световна война в една църква, че български войски няма да воюват никъде извън територията на страната ни. Той спазва тази клетва категорично, защото български войник не е отишъл на нито един чужд фронт. Сталин си поставя за цел да окупира България и да я превърне в част от съветското пространство. Затова и обявява война на страната ни на 5-и септември", припомни Боздуганов. 

"На света става ясно, че сатрапите Хитлер и Сталин са двете лица на една монета, когато си поделят Полша. Демократичният свят обаче си дава сметка, че не може да обяви война и на двамата. Първо, че Сталин управлява по-голяма и по-далечен държава, и второ – евентуално може да им потрябва като съюзник в унищожението на Хитлер. Счита се, че Хитлер е много по-опасен от Сталин, защото е с много по-развита държава", категоричен е изследователят.