ГЕРБ поиска оставката на шефа на енергийната комисия в парламента

Парламентарната група на ГЕРБ-СДС поиска оставката на председателя на енергийната комисия Радослав Рибарски заради това, че не е изготвил доклад за проекторешението за изплащането на компенсации на училища, детски градини, старчески домове, религиозни храмове и общини заради високите цени на електроенергия.

"Вчера комисията по енергетиката завърши в 12.00 часа. Изготвянето на доклада и протокола от комисията можеха да станат вчера след обяд без проблем. Това не се случи.

Работата на комисията се организира от нейния председател. Всички председатели на комисии са от управляващото мнозинство, затова смея да кажа, че те не работят, когато има предложения, които са изключително важни за всеки един български гражданин. Искаме оставката на председателят на комисията по енергетика и разчитаме, че председателят на Народното събрание ще направи така, че да работят комисиите и правилата да се спазват", заяви зам.-председателя на парламента Росица Кирова.

Тя разкритикува Рибарски и затова, че в качеството си на председател на временната парламентарана комисия по въпросите на енергийната криза не е изготвил анализ и не е предложил решения за решаването й.

Във вторник парламентарната комисия по енергетика отхвърли проекта на ГЕРБ, с който се предлага да бъде приета компенсация за общините заради скъпия ток. Проектът бе отхвърлен като "за" гласуваха седем народни представители, "против" нямаше, а 12 народни представители се въздържаха.