Политико: Германия e напът да се провали в целта да отдели 2% от БВП за отбрана

Германия няма да изпълни обещанието си да отдели 2% от БВП за военни цели, съобщава "Политико", позовавайки се на водещ икономически мозъчен тръст.

Най-голямата икономика в Европа пое ангажимент да увеличи разходите си, за да изпълни поставената от НАТО цел, след като я пренебрегва с години. Страната стигна дори създаде специален фонд от 100 млрд. евро за укрепване на армията си. Определяйки руското нахлуване в Украйна като исторически повратен момент, канцлерът Олаф Шолц заяви, че има ясна необходимост "да инвестираме значително повече в сигурността на страната си, за да защитим своята свобода и демокрация".

Според Германския икономически институт - базиран в Кьолн мозъчен тръст, обаче въпреки увеличеното финансиране Берлин няма да достигне критерия от 2%.

В свой доклад институтът посочваа, че за тази година не са отпуснати допълнителни парични средства. Същевременно през 2023 г. се очаква недостиг от близо 18 млрд. евро, въпреки увеличението на разходите.

До 2027 г. държавните разходи ще продължат да бъдат малко под планираното. Тогава специалният фонд ще бъде изчерпан, а разходите за отбрана ще спаднат до около 1,2 % от БВП. В случай че все още не е изразходван целият, тогава предходните години ще се окажат дори още под целта.