Германия и Дания доставят спешно 80 танка "Leopard 1" на Украйна за контранастъплението

Украйна, като част от нов пакет военна помощ, ще получи спешно танкове Leopard 1A5 от Германия и Дания през следващите седмици. Това заяви в интервю пред полското издание Rzeczpospolita министърът на отбраната на Германия Борис Писториус, предаде "Фокус".

По думите му, сега страната му предоставя втората по големина военна помощ на Украйна в областта на доставките на оборудване, пряка финансова помощ или помощ в рамките на Европейския съюз.

Освен това германски инструктори продължават да помагат в обучението на украинската армия, добави Писториус.

"Десетки бойни танкове Leopard 1A5, осигурени от Германия и Дания, ще пристигнат в Украйна през следващите седмици. В допълнение, през май току-що подготвихме нов пакет от помощ от 2,7 милиарда евро, който включва допълнителни спешно необходими оръжия като системи за противовъздушна отбрана IRIS-T SLM“, отбеляза той.

Още през май изпълняващият длъжността министър на отбраната на Дания Троелс Лунд Поулсен обяви съвместно с Германия прехвърляне на 80 танка Leopard 1 в Украйна.

Тези танкове имат 105 мм оръдие и коаксиална MG3 7,62 мм картечница. Машината се смяташе за основния танк на Германия до 80-те години на миналия век.

В същото време версията Leopard 1A5 е последният сериен модел. Той е оборудван с компютъризирана система за управление на огъня Krupp-Atlas Electronik EMES 18 с термовизионна камера Carl Zeiss, която е базирана на съвременната система на Leopard 2.