Германия и Полша откриват център за ремонт на танкове „Leopard-2“ за Украйна

В центъра ще се съхраняват резервни части

Германия и Полша са в последен етап от преговорите за създаване на център за ремонт на германски танкове Leopard-2, прехвърлени в Украйна и поразени от руските въоръжени сили, съобщи агенция „Блумбърг“.

Преговорите трябва да приключат "през следващите няколко дни, преди срещата на върха на НАТО във Вилнюс" на 11-12 юли, цитира агенцията думите на германския посланик в Полша Томас Багер. По думите му се планира в центъра да се съхраняват резервни части, необходими за ремонта на германската военна техника.

През април германският министър на отбраната Борис Писториус обяви подписването на споразумение за създаване на център за поддръжка и ремонт на споменатите танкове в Полша. На 25 януари германското правителство потвърди, че ще изпрати 14 танка "Леопард 2" на Украйна и ще издаде разрешения на други държави за реекспорт на тези превозни средства. На 24 февруари Германия реши да достави на Киев още четири машини от запасите на въоръжените си сили; в края на март стана известно, че 18 танка Leopard 2 вече са пристигнали на местоназначението си.

Leopard 2 се смята за един от най-модерните бойни танкове на световния оръжеен пазар. Един от проблемите му, обаче, може да се окаже сложността на системата, която е много взискателна за поддръжка, поради което е взето решение за откриване на сервизен център в Полша. /БГНЕС