Германия отпуска още 400 млн. евро помощ за Украйна

Боеприпаси, бронирани машини, системи за разминиране

Борис Писториус

Борис Писториус

Германия ще отпусне още 400 млн. евро за оръжия и помощ на Украйна в борбата ѝ срещу руските нашественици, информира германският министър на отбраната Борис Писториус, преди ключовите преговори между съюзниците на Киев, предаде АФП.

"Доставяме допълнителни боеприпаси", заяви Писториус пред водещия германски таблоид "Билд", ден преди разговорите във военновъздушната база "Рамщайн" в Германия.

"Боеприпасите са това, от което Украйна се нуждае най-много в отбранителната си борба срещу бруталната агресия на Москва“, каза министърът.

"Освен това ще помогнем с бронирани машини и системи за разминиране", информира той, като добави, че с наближаването на зимата доставките ще включват дрехи и генератори за ток.

Пакетът ще бъде на стойност 400 млн. евро.

Писториус добави, че ще трябва да пропусне преговорите в Рамщайн, тъй като се е заразил с коронавирус.

Пакетът не включва крилати ракети с голям обсег "Таурус" - оръжие, за което Киев моли, но което Берлин отказва да предостави.

„Решението не беше лесно", каза министърът. "Трябва да се изяснят множество политически, правни, военни и технически аспекти."

Разговорите на 19 септември ще бъдат последните, които съюзниците на Украйна ще проведат в Рамщайн за координиране на подкрепата, и ще съберат представители на повече от 50 държави, включително САЩ.

Те се провеждат в момент, когато Киев продължава със своята контраофанзива, която досега е постигнала ограничени успехи, но дава заявка за обещаващи бъдещи резултати.

След руското нахлуване в Украйна Германия изостави традиционно пацифистката си позиция, за да предостави оръжия на нападната страна, и се превърна във втория по големина доставчик на оръжия за Киев.

Берлин редовно обявява нови пакети с оръжия и други доставки за Украйна, а по-рано тази година се отказа от съпротивата срещу това Киев да получи тежки танкове "Леопард", произведени в Германия.

През юли канцлерът Олаф Шолц заяви, че до 2027 г. Германия ще предостави на Украйна военна помощ в размер на около 17 млрд. евро. /БГНЕС