Германски депутат: Войната трябва да бъде пренесена в Русия

"Не може да зависим от инструмента на Путин, какъвто е Тръмп"

Експертът по отбрана и външна политика Родерих Кизеветер – депутат от Християндемократическия съюз, заяви в интервю за Дойче веле, че трябва да се направи всичко възможно, за да се даде възможност на Украйна да нанася удари по цели на руска територия. В същото време той предупреждава Германия да не се включва пряко във войната.

На фона на ситуацията в САЩ, при която републиканците в Конгреса саботират помощта за Украйна, той коментира, че предоставянето на военна помощ  е въпрос на политическа воля, а не толкова на възможности.

„Не е въпрос на възможности, а на политическа воля. През 2022 г. Германия е похарчила 200 млрд. евро в свой национален интерес, за да намали последиците от инфлацията и нарастващите цени на енергията. Ние сме в състояние да изразходваме големи суми пари за кратко време. Това би било възможно и за Украйна. Но много по-важно е, че действията на Тръмп, който дори още не е избран, трябва да подействат като аларма на цяла Европа. Не можем да сме зависими от инструмента на Путин, какъвто Тръмп е. Важно е германският канцлер, заедно с Макрон, с британския премиер Сунак, с Туск от Полша, с Мелони от Италия и други да сигнализира на американците и да каже, че споделяме тежестта, че поемаме повече отговорност за Украйна. Но очакваме американците да продължат да гледат на себе си като на проевропейска сила.4 – коментира Кизеветер.

„И още нещо - ако Украйна не се справи, това ще е ужасно. Милиони украинци ще напуснат домовете си и ще застрашат сплотеността на Европа. Това ще покаже също така, че Западът не е в състояние да спре диктатор като Путин, който безсмислено жертва стотици хиляди свои войници в ужасяващи кръвопролития. Тъкмо затова трябва да се демонстрира на Русия, че не може да продължава повече по този начин. Русия трябва да признае правото на съществуване на съседите си. Войната трябва да бъде пренесена в Русия. Руските военни обекти и щабове да бъдат разрушени. Трябва да направим всичко възможно, за да може Украйна да атакува не само петролни рафинерии в Русия, но и командните пунктове, огневите точки. Тогава руският народ ще осъзнае, че го ръководи диктатор, който жертва бъдещето на Русия, на руските млади хора, на етническите малцинства, че това е държава, която носи война, а не мир в света.“ – казва още германският депутат.