Главчев и Столтебнерг: Помощта за Украйна няма алтернатива, но без да се въвлича НАТО в конфликта

Йенс Столтенберг и Димитър Главчев, снимка: БГНЕС

Йенс Столтенберг и Димитър Главчев, снимка: БГНЕС

"Темата за изпращане на български войници в Украйна е типичен пример за хибридна атака и дезинформация", заяви служебният премиер Димитър Главчев след среща на четири очи в Министерски съвет с генералния секретар на НАТО Йенс Столтенберг.

"Никога не е обсъждана такава тема във формат на НАТО, не е обсъждана и днес. Така че българските граждани могат да бъдат спокойни - няма тема за изпращане на български войници в Украйна", увери Главчев.

"Помощта за Украйна не може да има алтернатива", категорични са Главчев и Столтенберг. Тя обаче трябва да става с мисълта да не бъде въвлечен НАТО в конфликта.

"НАТО не е искал от България да разшири военната помощ за Украйна", каза още Димитър Главчев.

Според Йенс Столтенберг поразяването на военни цели извън територията на Украйна е легитимно и партньорите от НАТО трябва да внимават, когато налагат ограничения за използването на дарени от тях оръжия, за да не се окаже така, че Украйна да не може да се защитава.

На следващата среща на НАТО във Вашингтон ще бъде обсъдена идеята Алиансът да има по-голяма координационна роля в помощта за Киев.

"България дава безпрецедентна помощ на Украйна. Когато войната започна, Русия искаше да завземе Украйна за няколко седмици и искаше 50% от територията на Украйна в началото на войната да бъде руска. Украйна удържа руските агресори, но това, което правим, обективно се вижда, че не е достатъчно. Нашата подкрепа трябва да е по-координирана и да продължаваме в същия дух. НАТО трябва да има по-голяма роля в координацията на тези помощи. На срещата във Вашингтон трябва да се договорим за по-голяма координационна роля на НАТО в помощта за Украйна. Да има по-голяма отчетност и по-силно институционализирана рамка на нашата подкрепа, така че да даваме обещания, които да могат да бъдат изпълнени.

"Подкрепяме Украйна не само заради трагедията на украинския народ. Искаме Украйна да спечели, защото в противен случай това е опасност и за нас. Путин трябва да знае, че е в интерес на нашата сигурност да подкрепяме Украйна. Затова очакваме лидерите в НАТО да продължат подкрепата за Украйна", заяви Столтенберг.

"В миналото направихме много обещания за помощ на Украйна, но това не е достатъчно. Всички съюзници трябва да се постараят повече. Светът не е сигурен и всички трябва да положат усилия", заяви генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг.

Двамата са обсъдили и 20-ата годишнина от членството на България в НАТО. Столтенберг посочи, че страната ни е надежден съюзник като изтъкна, че България вече е постигнала целта на отделя 2% от БВП за отбрана.