Главчев във Вашингтон: Зеленски знае, че Украйна може да разчита на България

Байдън спомена България в речта си

Димитър Главчев, снимка: архив

Димитър Главчев, снимка: архив

Укрепването на НАТО и подкрепата за Украйна са основните теми на срещата на върха на НАТО във Вашингтон, заяви служебният премиер и министър на външните работи Димитър Главчев, цитиран от Дарик.

Той говори на пристигане за заседанието на държавните глави и правителствените ръководители от страните членки на НАТО в рамките на срещата на върха на Алианса във Вашингтон.

Той подчерта, че предстои среща и със Зеленски.

"Той знае, че Украйна може да разчита на нас в тази война, в справедливата си битка срещу Русия. Такива са решенията и на парламента на България и съответно ние ги прилагаме." - посочи той.

"С президента Байдън разменихме няколко думи. Те са достатъчни - ние потвърдихме, че сме лоялен съюзник в НАТО, а Байдън каза, че имаме ключова роля в Източния фланг на НАТО. Той ни спомена и в речта си, а това е признание." - посочи Главчев.

По думите му помощта на Алианса към Украйна е базирана на международните стандарти, че всяка страна има право на независимост и териториална цялост.

Главчев потвърди, че представя позицията на България за срещата, одобрена от Министерския съвет. Тя отразява последователната българска позиция в подкрепа на Украйна и в нея няма нищо изненадващо, обобщи той.

Главчев каза, че е разговарял във Вашингтон с премиера на Република Северна Македония Християн Мицковски. На едно мнение сме, че трябва да се намали напрежението и да се нормализират двустранните отношения. Казах му обаче, че страните кандидати за членство в Европейския съюз трябва да спазват изискванията. Това е позицията не само на България, но и на ЕС, заяви министър-председателят.