Главните герои на Олимпиадата в Париж

Откриването на Олимпийските игри в Париж в петък, както и всяка друга олимпиада, със сигурност ще изненада с неочаквани възходи и пробиви. Но както на всяка друга, в програмата има някои събития, които са обречени да получат изключително внимание поради специалния статут на своите фаворити, интензивността на състезанието или рекордите, които са заложени на карта.

Плуване

Има много интригуващи моменти, свързани с турнира по плуване в Париж. Но страната домакин на Олимпийските игри ще следи с цялото си внимание един спортист - Леон Маршан, който вече е безумно популярен и благодарение на Олимпиадата може да се превърне в идол на цяла Франция, ако постигне всичко, което си е поставил за цел в олимпийския басейн.

Неслучайно Маршан е сравняван с Майкъл Фелпс. Негов треньор е Боб Боуман, който някога е тренирал великия американец, напуснал спорта с 23 олимпийски победи. И той е също толкова всеяден като Фелпс, тъй като плува еднакво различни стилове. Маршан се състезаваше на предишната Олимпиада, която се проведе в Токио през 2021 г., но на него, тогава 19-годишен, му липсваше опит, за да блесне. Сега той има повече от достатъчно, както и трофеи. Французинът взе две златни отличия на Световното първенство през предходната година и три златни отличия на миналогодишното Световно първенство. А на Световното първенство през 2023 г. във Фукуока той шокира света с плуването си на 400 м в зала, като показа време 4,02,50 и счупи световния рекорд на Фелпс, който се държеше в продължение на 15 години.

В Париж Леон Маршан ще грабне няколко златни медала - в дисциплините съчетано плуване, бътерфлай и бруст. Най-важната олимпийска дата за него вероятно ще бъде 31 юли. На този ден ще се проведат финалните серии на две от перлите в короната на Маршан - 200 метра бруст и бътерфлай. Първоначално те бяха поставени една до друга. Но след това, след като се вслушаха в молбите на представителите на страната организатор, те бяха разделени малко, за час и половина. Паузата обаче все още не е толкова дълга. И не е ясно дали Маршан ще има време да възстанови силите си за това време.

Спортна гимнастика

Изброявайки първенците на Олимпийските игри в Париж, няма как да не споменем Симон Байлс и драматичните подробности от нейната биография. В края на миналото десетилетие Байлс беше жива икона на американския спорт. Тя царуваше в гимнастиката в продължение на много сезони, спечели четири златни медала на Олимпийските игри в Рио през 2016 г. и има две и половина дузини различни отличия от световни първенства. Тя винаги е била на върха или близо до върха на уважаваните класации на най-добрите спортисти. А Олимпийските игри в Токио трябваше да бъдат нов златен час за Байлс, която е в разцвета на силите си.

Но в Япония вместо грандиозен триумф се стигна до грандиозен конфуз. Още в квалификационните състезания беше ясно, че Симон Байлс не е спокойна: твърде много грешки, странни бележки в социалните мрежи за "непоносима тежест на раменете ѝ". И след като започна представянето си в отборния финал с ужасно качествен скок, Байлс внезапно напусна платформата. Без своя лидер американците, които бяха смятани за фаворити, подариха златния медал на Русия, а Симона Байлс обясни действието си с "психически срив", един вид паническа атака, която я застигнала в толкова неподходящ момент.

Последиците от прекъсването бяха просто катастрофални. Байлс се отказваше от един старт след друг в Токио. В крайна сметка тя все пак се реши да се състезава - на греда, но взе само бронз с ужасно опростена програма. А след Олимпиадата Байлс изчезна от спорта заедно с нейните, както се оказа, невредими проблеми. Фактът на нейното завръщане през миналата година сам по себе си беше сензация. Зад гърба - дълга пауза в изявите, а възрастта за женската гимнастика е ветеранска: сега американката е вече на 27 години.

Но се оказа, че Симон Байлс все още е страхотна. Първо, тя разкъса конкурентките си на домашните състезания, а скоро, дори и да прибави трудност в някои дисциплини, като прескока, спечели многобоя на Световното първенство в Антверпен, побеждавайки силната бразилка Ребека Андради и подсилвайки това злато с още две - на земна гимнастика и на греда. А ако се съди по това колко убедително се представи Байлс през първата половина на настоящия сезон, парижкият ѝ апетит не се изчерпва с три най-високи отличия. Въпреки че препратките към внезапната криза в Токио не губят своята актуалност.

Лека атлетика

В "кралската дисциплина" от олимпийската програма няколко събития наведнъж почти гарантират нещо изключително зрелищно. Такъв е, да речем, мъжкият спринт, в който ролята на най-привлекателната стръв за публиката принадлежи на американеца Ноа Лайлс. С поведението си, със склонността си към показност, с магнетизма си Лайлс наистина повече от всеки друг прилича на бившия лидер в спринтовия жанр Юсейн Болт, който напусна спорта заедно с Фелпс. Строго погледнато, той все още е далеч от постиженията на феноменалния ямаец, но все пак е безумно бърз. На световното първенство в Будапеща през 2023 г. Лайлс печели три златни медала - на 100 м, 200 м и в щафетата 4 х 100 м. В Париж той възнамерява да украси екипа и с медал в щафетата 4 х 400 м. Но вероятно все още ще му бъде трудно да събере такава великолепна реколта, каквато дори Болт не е събирал на една олимпиада. На първо място, стоте метра, първата най-престижна лекоатлетическа дисциплина, пораждат въпроси. Преди Олимпийските игри Лайлс постигна личен рекорд от 9,81 сек. Някои от конкурентите му обаче имаха почти същата скорост през сезона, а скоростта на ямаеца Кишайн Томпсън беше дори по-висока. Той пробяга 100-те метра за 9,77.

Що се отнася до шансовете да видим световен рекорд, в Париж те вероятно са най-солидни в скоковете. Става дума за скока на височина при жените, в който преди няколко седмици украинката Ярослава Магучич се извиси до 2,10 м, надминавайки със сантиметър постижението на българката Стефка Костадинова от 1987 г., както и за скока на дължина при мъжете. Там отдавна царува друг шоумен - шведът Арманд Дюплантис. Напоследък той изобщо няма съперници и поставя рекорди, може да се каже, на конвейр. Предишният, осми поред - 6,24 м - беше през април. И ако нещо липсва в списъка с рекорди на Дюплантис, то това е рекорд на Олимпийските игри./ БГНЕС