Година преди убийството, Немцов е следен от агенти на ФСБ участвали в отравянето на Навални и Кара Мурза

Разследване на The Insider, Bellingcat и ВВС

Борис Немцов

Борис Немцов

Година преди да бъде убит политикът Борис Немцов е бил следен от агенти на ФСБ, които, по информация на журналистите, са участвали в отравянето на опозиционерите Алексей Навални и Владимир Кара Мурза, както и на писателя Дмитрий Биков, става ясно от разследване на Bellingcat, The Insider и руската служба на ВВС.

От май 2014 до февруари 2015 година в пътуванията в Русия Немцов е бил следен като минимум от трима служители на ФСБ - Валерий Сухарьов, Дмитрий Сухинин и Алексей Кривошчеков.

Съпоставяйки данните за резервация на билети и пътуванията на Борис Немцов, журналистите са попаднали на най-малко 13 пътувания на политика и Сухарьов в Ярославл, Нижни Новгород, Новосибирск и обратно. В 10 пътувания към Сухарьов се е присъединил Кривошчеков, още в две други е участвал Сухинин.

Често те пристигали няколко часа или ден преди Немцов и заминавали малко преди той да отпътува или непосредствено след него, което вероятно означава, че на тях предварително са им били известни плановете на Борис Немцов.

Първото пътуване, при което маршрутите на опозиционера и агентите на ФСБ съвпадат е от 19-21 май 2014 година. Както отбелязва The Insider, следенето е започнало когато започва работата на Немцов и Кара Мурза за прокарването в САЩ на санкции срещу близкото обкръжение на Владимир Путин.

През януари 2014 година Немцов предава на американските сенатори имената на 13 души, които да бъдат включени в санкционния списък. През март същата година САЩ въведоха ограничения срещу Сергей Наришкин, шеф на външното разузнаване, шефа на ГРУ Игор Сергун, както и срещу бизнесмените Юрий Ковалчук, Аркадий и Борис Ротенберг и Генадий Тимченко.

Два месеца след това преследването от страна на ФСБ е прекратено.

Превод: Faktor.bg