Горанов: Ако Радев иска да е наравно на политическия терен - трябва да си изцапа обувките

Не съм оптимист, че ще влезем в еврозоната според прогнозата на Василев, каза още бившият финансов министър

Владислав Горанов

Владислав Горанов

2020 година един отговорен човек (Румен Радев - бел.ред.) вдигна ръка и счупи политическата система. Той се превърна най-успешната сурогатна политическа майка, създавайки или опитвайки се да създаде някакви политически проекти, каквато не беше негова работа. Това заяви в студиото на Би Ти Ви бившият финансов министър Владислав Горанов. 

По думите му ГЕРБ са в ясни отношения с президента Радев. И обясни защо.

Румен Радев възприе една роля на президент, която никой не може да му оспори. Той има място в политическия живот. Но още от първите дни започна да ръководи изпълната власт. Заради стремежа му да участва в изпълнителната власт, той много често вземаше позиции, които не са описани във функциите му като държавен глава от Конституцията. Той самият легитимира много хора в политиката. (…) Но ако иска да е наравно на политическия терен – трябва да си изцапа обувките.

 
На въпрос може ли да посочи поне трима политици, Горанов заяви – например Кирил Петков, Асен Василев и най-първият му служебен премиер Стефан Янев.

Владислав Гаранов коментира и горещата тема, свързана с влизането на България в еврозоната.

Ще станем членове на еврозоната, когато изпълним всички критерии. Това, което допуснахме като грешка е финансовата политика – рязко увеличаване на доходи. Така се стигна до по-висока вътрешна инфлация в сравнение с средноевропейската. (…) Основният упрек тук е – сбъркахме ли с вътрешните инструменти, които да спрат покачването на инфлацията. И моят отговор е – да. Това ни отдалечава от еврозоната, посочи той.

Финансовият министър допълни, че не е оптимист, че ще влезем в еврозоната според прогнозите на Асен Василев.