Гордана Силяновска поиска друга интерпретация на преговорната рамка с ЕС

"Не е случайно, че живеем едни до други"

Гордана Силяновска

Гордана Силяновска

Кандидатът за президент на Република Северна Македония от ВМРО-ДПМНЕ Гордана Силяновска отново поиска промяна в преговорната рамка с ЕС.

"В преамбюла на Договора за приятелство и добросъседство пише, че България трябва да помага на РСМ по пътя към ЕС. Трябва да седнем и да разговаряме дали можем по друг начин да интерпретираме преговорната рамка. Да дадем тон на добросъседство и приятелство." - каза Силяновска, след като гласува.

Тя заяви, че "не е случайно, че живеем едни до други".

"Детството ми мина с деца от България, учех в училище „Георги Димитров” и обичах Елин Пелин като дете", добави кандидат-президентът.

Силяновска каза, че поставянето на условия ще постави под въпрос политиката на ЕС за разширяване. Тя повтори тезата за "ветото от България".

Силяновска допълни, че двете страни трябва да си помагат и България трябва да помогне на РСМ да влезе в ЕС, както Швеция, Дания и Финландия помагат на Балтийските държави да станат членки.

„Мисля, че тогава няма да има нито една причина да не се уважаваме, да не си сътрудничим във всички области, включително и в политиката. Само така ще бъдем по-силни в ЕС, а от кого да очаквам разбиране и помощ, ако не от съседите.” - каза тя. /БГНЕС