Израел: Ще залеем Газа с хуманитарни помощи

Снощи шест камиона на Световната организация по прехраната са влезли в северната част на анклава

Адмирал Даниел Хагари, Израел, Газа, помощи

Адмирал Даниел Хагари, Израел, Газа, помощи

Израел ще се опита да залее с хуманитарни помощи ивицата Газа от различни входни пунктове, заяви главният военен говорител на израелските въоръжени сили адмирал Даниел Хагари в момент, когато проблемът с глада в палестинския анклав се изостря. 

На фона на продължаващата от повече от пет месеца война в Газа хуманитарните агенции предупредиха, че възлизащото на 2,3 милиона души население на района е изправено пред нарастващ риск от глад, ако доставките на храна не бъдат рязко увеличени, предаде БНР с позоваване на  Ройтерс. 

Израел заяви, че не е поставил ограничения за количеството помощи, които ще допусне в Газа, и обвини хуманитарните агенции за забавянето.

"Опитваме се да залеем района, да го засипем с хуманитарни помощи", заяви пред група чуждестранни репортери военният говорител контраадмирал Даниел Хагари.

Снощи въоръжените сили обявиха, че шест камиона с помощи от Световната организация по прехраната са влезли в северната част на ивицата Газа, където продоволствената криза е особено тежка.