Гундяев: Бъдещето на света зависи от бъдещето на Русия и на нашата църква

Според него, нападайки Украйна, Русия се бори със „световното зло“

Руският патриарх Кирил, известен още със светското си и агентурно име Гундяев, заяви, че бъдещето на света зависи от бъдещето на Русия на нейната църква.   

„От бъдещето на нашето отечество, нашия народ, нашата църква зависи, в пълния смисъл на думата бъдещето на света“, заяви Кирил в своя проповед, цитирана от сайта Патриархия.ru.

Той държа реч в подкрепа на руската инвазия в Украйна след литургия катедралната църква „Христос Спасител“ в Москва, където се състоя и тържествен прием по случай рождения му ден 20 ноември.  

В нея той призовава архиереите към „патриотично възпитание“ и „лично участие в изхранването на руското воинство и доброволците“.

„Ние трябва да ги подкрепим — и с думи, и с дела, и материално“, казва Кирил.  

Според него, нападайки Украйна, Русия се бори със „световното зло“.  

„Ние като църква трябва да вземем участие в борбата на нашето отечество със световното зло, с тази проказа, с това антихристко движение, което може да погуби и целия свят, и Русия“, добавя той.

Кирил призовава още църковните деятели да "вдъхновяват воините“, да „работят с интелигенцията, с медиите“.

Водачът на руската църква казва още, че  Русия „се бори с антихриста“: 
„Всички сили на антихриста ще бъдат хвърлени срещу нашата страна. (…) Трябва да се мобилизираме. Всеки трябва максимално да изпълнява своя дълг, да отиде там, където вчера още не сме били, при тези, на които вчера още не умеехме да говорим правилно.“

Превод Faktor.bg