Хамас: Речта на Нетаняху показва нежеланието му да сложи край на войната

Бенямин Нетаняху

Бенямин Нетаняху

„Речта на израелския премиер Бенямин Нетаняху пред Конгреса на САЩ показва, че той не иска да сключи споразумение за прекратяване на огъня в Ивицата Газа“.

Това заяви високопоставеният представител на Хамас Сами Абу Зухри.

В речта си Нетаняху говори за необходимостта от създаване на съюз за сигурност в Близкия изток, който да се противопостави на Иран.

„Речта на Нетаняху беше пълна с лъжи и тя няма да успее да прикрие провала и поражението в лицето на съпротивата, за да прикрие престъпленията от войната на геноцид, която армията му извършва срещу народа на Газа“, каза Абу Зухри.

Той добави, че всеки съюз с Израел от която и да е партия би бил „предателство към кръвта на мъчениците“.

Нетаняху също заяви, че Израел не се стреми към презаселване на Газа и че след войната с бойците на Хамас анклавът трябва да бъде ръководен от палестинци, които не се стремят да унищожат Израел.

„Палестинският народ е единственият, който решава кой да го управлява. Нашата постоянна позиция е, че единственото решение за постигане на сигурност и стабилност е създаването на независима палестинска държава със столица Източен Йерусалим“, каза говорителят на палестинския президент Набил Абу Рудейнех.