Хасан Азис: По устав Ахмед Доган е първи председател на ДПС

Призивът за оставки е насочен към колективните органи, коментира Азис

Хасан Азиз

Хасан Азиз

„В устава на нашата партия има един член за ролята и мястото на почетния председател, който липсва в другите партии: „Основателят и първи председател на ДПС е почетният председател на партията“, каза в интервю за бТВ Хасан Азис, член на Централния съвет на ДПС и бивш дългогодишен кмет на Кърджали по повод сблъсъка между почетния председател Ахмед Доган и председателя Делян Пеевски.

Двамата изпратиха писма до медиите късно вечерта в сряда.

Ахмед Доган призова за оставката на Делян Пеевски в писмо до членовете на ДПС, изпратено до медиите. Доган пише, че в Движението има опит за вътрешнопартиен преврат, „за да се използва партийната власт за лични и групови интереси, и най-вече да се промени политическият профил на партията“.

Последва отговор, също под формата на писмо, от председателя на ДПС Делян Пеевски. Той обяви, че никой не може да спре новото начало. „Продължаваме с екипа ми, с изпълнението на ангажиментите си,  за Новото начало, в името на по-доброто и по-мъдрото Утре. Ще бъдем с хората и до хората“, написа Пеевски.

Хасан Азис отбеляза, че в писмото си Доган призовава, а не налага.

„Призивът за оставки е насочен към колективните органи", коментира той.

Азис отбеляза също, че по устав почетният председател може да свика заседание на Централното бюро, но уточни, че не знае дали се готви да го направи.

Изречението „Късно е либе за китка“ в писмото на  почетния председател Азис преведе като „връщане назад няма“.

Първо лице единствено число в ДПС няма, заяви Хасан Азис. Допълнен от водещата: „освен, ако не е Ахмед Доган“, Азис потвърди: „Да“.

„Разбира се, че сме в преломен момент“, каза Хасан Азис, след като в сряда почетният председател на ДПС Ахмед Доган призова председателя на партията Делян Пеевски и още петима ключови лица от движението да подадат оставка. Това стана в уникално по рода си обръщение към структурите на ДПС в страната и чужбина.

„Когато председатели на партията започнат да си говорят с писма, това е знак, че има проблем. Когато има разминаване в позициите на председателите, е знак, че има проблем“, коментира Азис разкола в движението, настъпил след разнопосочното гласуване за проектокабинета на ГЕРБ-СДС с първия мандат и изключването на Рамадан Аталай.

Бившият кмет на Кърджали призовава структурите на ДПС в града и областта за единство.