Хейли смени тона към Тръмп, нанесе му удар, който най-много ще вбеси бившия президент

Ники Хейли, снимка: БГНЕС

Ники Хейли, снимка: БГНЕС

Ники Хейли заяви, че Доналд Тръмп е твърде стар, объркан, хаотичен и склонен да избухва, за да бъде президент. Тя му нанесе и удар, който вероятно ще вбеси най-много нейния съперник - Хейли предупреждава, че му липсват пари, за да организира подходящо управление в Белия дом. Бившият губернатор на Южна Каролина е последният опонент на бившия президент в надпреварата за номиниране на Републиканската партия за президентската надпревара. Хейли изложи язвително изследване на характера на бившия президент в интервю пред Джейк Тапър от CNN.

"Групирайки" Тръмп с президента Джо Байдън, тя каза още, че е абсурдно страната да остане с двама 80-годишни кандидати (Байдън е на 81 г., а Тръмп на 77 г. - б. р.). Републиканката предупреди, че Тръмп е имал някои объркани моменти през последните дни и упрекна бившия президент за избухливост в нощта на първичната му победа в Ню Хемпшир, когато той се опита да я изтласка от надпреварата. В последните предизборни събития Хейли също постави под съмнение морала и способността на Тръмп да различава правилното от грешното.

Нейният обрат срещу шефа, на когото някога е служила като посланик на САЩ в ООН, повдига въпроса защо след толкова месеци на премълчаване около проблемите с характера на Тръмп и правното тресавище, в което сега се намира, тя най-накрая стана по-твърда в реториката си. Възможно е Хейли просто да се присъединява към дългата и безславна традиция на републиканските кандидати, които се нахвърлят срещу Тръмп само когато вече са били ефективно смазани от него, включително нещастното трио на Флорида от бившия губернатор Джеб Буш и сенатора Марко Рубио през 2016 г., както и сегашния губернатор Рон ДеСантис в края на неуспешното си състезание през 2024 г. ДеСантис се бореше как да се справи с бившия президент през цялата си кампания и се впусна с яростни атаки срещу бившия си "наставник", когато каузата му вече изглеждаше безнадеждна преди второто му място в Айова миналия месец.

ДеСантис критикува Тръмп, че не се е появил на дебати и твърдеше, че консервативните медии са действали като „преторианска гвардия", за да го защитят. „Можеш да си най-безполезният републиканец в Америка, но ако целунеш пръстена, той ще каже, че си прекрасен“, каза тогава ДеСантис. По ирония на съдбата коментарите му директно предсказаха как бившият президент се е държал към него, когато ДеСантин се оттегли и незабавно подкрепи човек, който го беше подложил на най-жестоките атаки в продължение на месеци.

Хейли настоява, че нейната кампания, за разлика от тази на ДеСантис, е изградена за продължителна делегатска битка и обещава да остане в надпреварата дълго след първичните избори за републиканците в родния й щат на 24-ти февруари. „Защо политическият елит ни принуждава да посочим кандидат, когато само два щата са гласували? Има 48 щата и още територии, които не са гласували. При броя на делегатите ви трябват 1215 гласа. Доналд Тръмп има 32. Аз имам 17. Защо да спираме сега?“, попита Хейли хората в Хилтън Хед вчера.

превод: Faktor.bg