Евро-атлантическият съвет на Цветанов представи за първи път на български есетата на Даниел Фрийд

Евро-атлантическият център за сигурност (ЕАЦС) на Цветан Цветанов представи тази вечер българския превод на книгата на посланик Даниел Фрийд „Съединените щати и Централна Европа през американското столетие“. Галерия „Оборище 5“ отвори врати за събитието, което събра бивши и настоящи дипломати, политици, представители на академичната общност, медии.

Гости на събитието бяха бившият външен министър Даниел Митов, бившият посланик на България в САЩ Елена Поптодорова, българският консул в Чикаго Иван Анчев и други.

Домакинът Цветан Цветанов събра на един терен и другите две евроатлантически организации в България - Атлантически съвет на България, представляван от доц. Момчил Дойчев и Атлантическия клуб на Соломон Паси. 

Изданието „Съединените щати и Централна Европа през американското столетие“ представлява поредица от лекционни есета, които, както самият автор отбелязва, са вдъхновени от стогодишнината от възстановяването на независимостта на Полша през 1918 г., както и от възникването на други независими национални държави между Балтийско и Черно море, и влиянието на външнополитическата доктрина и ценностна система на САЩ върху процесите в региона на Централна и Източна Европа.

В залата бе осъществена конферентна връзка с Даниел Фрийд в САЩ. Цветан Цветанов лично му благодари, че е дал съгласието си есетата му да бъдат издадени и на български език, след като са вече са издадени на английски от Центъра за източноевропейски изследвания на Варшавския университет през 2019 година. 

От своя страна Фрийд благодари на Цветанов, с който лично се познава, за проявения интерес към неговите анализи за ролята на САЩ в Централна Европа. Бившият дипломат обясни как е стигнал до идеята за събирането в една книга на политическите му есета, които разглеждат Европа през призмата на философията на Кант до Толстой.

Гостите имаха уникалната възможност да задават своите въпроси към Фрийд и да получат по стратегически теми.

cvetanov_kniga_1.jpgДаниел Фрийд е дипломат от кариерата. През своята 40-годишна кариера в Дипломатическата служба на САЩ играе ключова роля за разработването и осъществяването на американската политика в Европа след разпада на Съветския съюз. Като специален помощник и старши директор в Съвета по национална сигурност при президентите Клинтън и Джордж У. Буш, посланик в Полша и помощник държавен секретар за Европа (2005-2009 г.), посланик Фрийд допринася за разработването на политиката за разширяване на НАТО към страните от Централна Европа, както и за развитие на отношенията НАТО-Русия, допринасяйки за постигане на целта за единна, свободна и мирна Европа, в която се разраства западната демократична общност. 

Посланик Фрийд помага за формиране на лидерската позиция на Запада към агресията на Москва срещу Украйна. Още през 2014 г., в качеството си на координатор на Държавния департамент по политиката на санкциите изготвя американските санкции срещу Русия - най-голямата програма за санкции на САЩ досега - и договаря налагането на подобни санкции от Европа, Канада, Япония и Австралия. 

Дипломатът е първият специален пратеник на Държавния департамент по въпросите на закриването на съоръжението в Гуантанамо. 

След като през април 2017 г. се оттегля от активна дипломатическа работа, посланик Фрийд работи и до момента като Weiser Family почетен сътрудник на Атлантическия съвет и гостуващ професор във Варшавския университет.