Хиляди наемници от Сирия се включват във войната в Украйна, какви са мотивите им?

проф. Владимир Чуков

проф. Владимир Чуков

Хиляди наемници са готови да се включат във войната в Украйна - на страната на Киев и Москва. Наемниците са от десетки страни по информация на Генералния щаб на украинската армия и на неправителствени организации като "Сирийската обсерватория за човешки права". Голям брой са от Близкия Изток. Наемниците от Близкия Изток са от Сирия, Либия, Судан, Ливан, Ирак, според експерти. 40 000 са сирийците, които са готови срещу заплащане да се бият на страната на Русия в Украйна. Колко биха отишли на страната на Киев - няма яснота. Властта в Украйна твърди, че 20 000 са наемниците, записали се в специалния Чуждестранен легион. Те са от 52 държави. Сред тях има хора освен от Близкия Изток, но и от много европейски държави.

Какво казват двама наемници от Сирия, избрали противоположните страни във войната?



На 29 години и едвам свързващ двата края, този бивш военен от Сирийската армия на Башар Асад е готов да замине за Украйна. Не само заради парите. "Искам да изкарам пари, а и да помогна на Русия, която ни подкрепи в гражданската война", казва той. Според наблюдатели, Русия може да плати максимум 1000 долара месечно на наемниците. Но те знаят друго. "Казаха ми, че ще получа 7000 долара за един месец, ако се бия напърва линия, и 3000 за други дейности". Проруските наемници са от районите в Сирия, контролирани от правителството на Башар Асад, на чиято страна Русия влезе със стратегически сили през 2015 г. В бастиона на антиправителствените сили в Сирия - Идлиб, наемници са набирани за украински доброволци. Като този 36-годишен бивш боец, който казва, че е свикнал с тежки сражения.

"Записах се, защото искам да се бия срещу Русия. Много вече се записаха", казва той. Сирийските наемници, натрупали опит и в гражданската война в Либия, са експерти в градски сражения. "Сирийските наемници, които се сражаваха в Либия, бяха наричани "наемни убийци". Те не се трогват от цивилни жертви - в Украйна или където и да е. Те само ще влошат ситуацията", каза Рами Абдулрахман от Сирийската обсерватория за човешки права.

Според експерти, сирийските наемници - от т.н. Пети корпус, милициите "Нимар" на ген. Сухел Хасан и "Шабиха", известни с жестокостите си, ще застанат редом до руските наемници от "Вагнер". Стратегията ще бъде подобна на войната в Сирия. "Първо, излизат руските самолети. Всякакви бомби, всякакви, без някакви компромиси. След това идва руската военна милиция, които всъщност са чеченците на Кадиров, доубиват, каквото може, и респективно се появяват след това "Вагнер", които установяват някакъв постоянен контрол", каза арабистът проф. Владимир Чуков пред БНТ

От украинска страна беше създаден Чуждестранен легион. Специалният сайт, през който се набират доброволци, натрупа 18 млн. посещения за няколко дни. "От украинска страна казаха, че онези, които дойдат, ще бъдат със статут на украински военослужещ, една много солидна заплата. Това, което се посочва, наистина е доста конкурентно - от 3500 долара", каза Чуков. И руската, и украинската страна побързаха да напомнят, че наемниците не попадат под нито едно от правилата за водене на война и задържане на военопленници.