Христо Иванов: Ние не сме джамахирия, че един да вземе цялата власт

До седмица окончателно ще бъде приет бюджетът

Христо Иванов

Христо Иванов

Логиката на парламентарната демокрация е да се работи в правилна посока с опонентите. Това заяви в интервю за БНР съпредседателят на „Демократична България“ Христо Иванов.

"Ние не сме джамахирия и един да вземе цялата власт, за да казва какво да се случва. Пет пъти опитахме в абсолютно безпрецедентна политическа криза и на фона на най-голямата геополитическа конвулсия, която се случва на нашето поколения то десетилетия насам. Пет пъти видяхме, че на никой не се дава пълната власт. Посланието е - трябва да седнете и да търсите разговор", аргументира позицията политикът. 

Според Иванов бюджетът за тази година ще бъде приет окончателно през новата седмица.

Лидерът на „Да, България“ коментира и темата за конституционни промени. Според нето е добре, че конституционно мнозинство, което ще застане зад тях. Тези идеи тепърва ще бъдат дискутирани и прецизирани. Като особено важни той посочи идеите да бъде намалена безконтролната власт на главния прокурор, разделяне на Висшия съдебен съвет (ВСС), възможност за индивидуална конституционна жалба, как да се ограничи ролята на служебния кабинет. Друг акцент е 24 май да стане национален празник.

Иванов поясни, че идеите са общи – на „Продължаваме промяната“ и „Демократична България“. Той припомни, че ГЕРБ от години предлагат в програмите си разделение на ВСС на два съвета, както и 24 май да стане  национален празник. Но сега коалиция им дава тяхната  версия за текстовете, като стъпват върху широк консенсус".