Христо Иванов: ГЕРБ и ДПС нямат място във властта

Коалиционната политика става норма, трябва да се научим на нея, смята още партийният лидер

Христо Иванов

Христо Иванов

ГЕРБ и ДПС не могат да бъдат част от управленската формула. Българските граждани изразиха волята си по отношение на предишното статукво, което бе доминирано от ДПС и ГЕРБ. Те изпуснаха времето тази година да опитат да се променят да покажат разбиране за проблемите, които предишното статукво имаше и ние считаме, че те трябва да останат извън изпълнителната власт.

Това обяви в ефира на БНР съпредседателят на „Демократична България“ Христо Иванов. Все пак Иванов не изключи, че с ДПС и ГЕРБ може да се работи тематично и да се търси подкрепа по отделни предложения.

„Воденето на диалог и търсенето на подкрепа по отделни теми това са нормални практики за една демокрация, още повече, че минаваме към състояние, в което българският избирател не се очертава да дава гласовете на един голям играч. Влизаме в политически период, който се крепи върху средни по размер политически формации и коалиционната форма на управление се подразбира като формат“, каза Иванов. Според него е рано да се правят прогнози и трябва да се изчака да се види какво предложение ще направи „Продължаваме промяната“ за съставяне на нов кабинет.

При създалата се ситуация няма как да се състави стабилно правителство. Какво би могло да роди това Народно събрание при липсата на диалог? Как ще се състави ново правителство с първия мандат на „Продължаваме промяната“, след като току що правителството е свалено с вот на недоверие, първия за новата история. Това коментира в ефира на БНР зам.-председателят на парламентарната група на ДПС Халил Летифов.

Според Летифов при постоянното търсене на червени линии няма как да се сформира кабинет. „Това правителство бе разделено по много линии, включително ценностни като отстояване на евроатлантическия пет...Не е важно какво ни се харесва, а какво е реалистично. Плашилото на изборите не бива да се размахва, това е изход“, каза Летифов. Според него правителството си е изпатило от прекомерно самочувствие, което го е довело до провал.

„ГЕРБ ще подкрепи актуализацията на бюджета, въпреки че има свои предложения и счита внесения вариант за промени за вреден“, потвърди пред БНР и зам.-председателят на ГЕРБ Александър Ненков. Той съобщи, че около варианта на кабинета се обединява и работната група, сформирана от бюджетна комисия за работа върху предложенията на второ четене.