Христо Иванов: При съставяне на кабинет е важно какво се предлага и кой носи отговорност

Задачата винаги е била сложна

Христо Иванов

Христо Иванов

Задачата за съставяне на кабинет винаги е била сложна, не мисля, че е станала по-сложна. Това заяви пред журналисти в кулоарите на НС Христо Иванов от "Демократична България".

"Както и да го наречем кабинетът, въпросът е в оценката на неговата способност да извърши необходимите реформи. Ние сме казали какви са нашите приоритети, включително съдебната реформа", каза Христо Иванов.

Той подчерта, че без значение какъв е кабинетът – експертен, технически, технократски, програмен, малцинствен, от ДБ ще оценяват съдържанието на това, което се предлага, кой носи отговорност за него, какви гаранции има, че ще изпълни задачите, какви задачи си поставя.

Според него няма връзка между това дали има някакви различия между ДБ и президент и преценката за това на кого да бъде даден третия мандат. "Третият мандат не съществува в Конституцията за това президентът да направи правителство по свой образ и подобие", каза още Иванов.

Христо Иванов от ДБ подчерта, че щеше да има дебат, комисия и изслушване на всички аргументи, свързани с връщането на хартиените бюлетини, но това няма да се случи. "Ще се случи това, което хартиената коалиция иска", каза той.

Атанас Атанасов отбеляза, че всичко се използва в тази игра, включително и Световното по футбол. "Софиянци трябва да докажат обратното, така че разчитаме на тях", добави той.

"ГЕРБ, ДПС и БСП поставиха хартиената бюлетина над Закона за бюджета, над дебата да наложим данък върху свръхпечалбите на енергийните дружества – всичко това за хартиената коалиция е над интересите на българските граждани", категоричен е Асен Василев, който посочи, че с удължаването на заседанието на парламента до приемането на промените в Изборния кодекс, се прекъсва работата на комисиите. /БГНЕС