Христо Панчугов: Проф. Николай Габровски може и да се окаже успешен политически ход

Христо Панчугов

Христо Панчугов

"Кандидатурата на проф. Николай Габровски е изненадваща, но и сериозна. От гледна точка на политиката обаче това е случаен човек. Той не е бил в ситуация да взема политически решения, да създава политическо доверие между толкова разделени в позициите си политически формации". 

Това каза пред БНР Христо Панчугов, политолог. И допълни, че трябва ида се разбере политическата програма на следващия кабинет - дали в дневния ред могат да се разпознаят и други политически формации. "Който и човек да беше поставен в тази ситуация, щеше да има големи затруднения. Не е ясно дали може да бъде генерирана политическа подкрепа. Но проф. Николай Габровски може и да се окаже и успешен политически ход". 

Политологът посочи, че българската политика е докарана до ръба на противопоставянето и тя не може да понесе повече конфликти: "Невъзможността да се подходи отговорно към процеса на съставяне на управление ще направи заложник всеки човек, който влезе в идеята за този кабинет на малцинството. Заложник на политически интереси. Необходима е саможертва в такава ситуация". 

По думите на Панчугов най-вредното, което се е случило през последните два месеца, е - докато политическите формации са се правили, че водят политически разговор за управление, президентът е наложил собствен дневен ред и се е превърнал в човека, който решава кога ще се провеждат парламентарни избори и който държи сметка на политическите формации за начина, по който гласуват в парламента.