Христо Проданов: Повечето бежанци ще започнат работа, затова помощта е за 3 месеца

Министерството на туризма разчита да дойдат европейски средства

Средствата за хотелиерите, приемащи украински бежанци, са предвидени за три месеца - 80% от търсещите закрила изявяват желание за започнат работа и вероятно ще имат възможност да излязат на свободен наем. Това заяви министърът на туризма Христо Проданов пред БНТ, като напомни, че българските работодатели имат готовност да приемат на работа хора от Украйна. По думите му, така хотелиерите ще могат да приемат туристи през активния туристически сезон.  

От коментара му не стана ясно какво ще се случи с бежанците, които не успеят да си намерят работа, или с майките, чиито деца са твърде малки, за да потърсят реализация на пазара на труда.        

Средствата за хотелиерите са от бюджета на Министерството на туризма, но министър Проданов заяви, че се надява да бъдат получени и средства от европейския фонд за хуманитарна помощ.

Проданов добави, че в приетата от ЕС директива за европейска солидарност засега е предвидено подпомагане на бежанците до една година, но министерството е определило срок от три месеца, защото според него за това време основната бежанска вълна ще премине.

Междувременно в другите страни от ЕС подпомагането на бежанците не се обвързва с очаквания те да започнат работа или със срокове, в които това да се сулчи.