И Станишев нападна Австрия и Нидерландия, обслужва руските интереси

Бившият лидер на ПЕС настройва българите срещу двете европейски страни, наричайки политиката им "апартейд към България"

Сергей Станишев

Сергей Станишев

Ние слушаме вече много години повторението на една фраза - Европейският съюз е съюз на правила. Правилата за членство в Шенген са ясни, категорични и конкретни. Повече от 10 години България изпълнява критериите за членство. Това, което правят две правителства, е дискриминация на България и поставят страната в изолация в ЕС.

Това заяви евродепутатът от "Групата на Прогресивния алианс на социалистите и демократите" и бивш лидер на европейските социалисти Сергей Станишев пред Би Ти Ви. Антиевропейсата му риторика не се различава от тази на лидера на Възраждане Костадин Костадинов и на БСП, и обслужва единствено интересите на путинова Русия.

Станишев коментира и техните аргументи.

"Корупцията е наш проблем и си има европейски механизми за неговото наблюдаване и решаване. След като имаше механизма за сътрудничество и проверка, той отпадна за България, запази се за Румъния. Има и общоевропейски механизъм. Тези проблеми трябва да се решават чрез другите механизми", обясни той и изтъкна, че позицията на Нидерландия и Австрия може да повлияе на двустранните отношения.

"Според мен трябва много ясно да заявим на тези страни, че разбираме какво правят и това е апартейд към България. Това ще има отражение върху двустранните отношения", коментира той.

Коментирайки предложенията за бойкот на стоки и особено горива на компании на двете страни, той заяви, че в много страни биха реагирали с обществена кампания.

"Тук е въпрос на гражданското общество, а не на политиците. Но политиците трябва да си свършим работата в двустранните отношения без истерия. Трябва да се даде ясно да разберат, че когато има враждебно отношение към България без сериозни аргументи, ще има реципрочна реакция", каза Станишев.

Политикът коментира и вътрешнопартийните процеси в БСП, като заяви, че не одобрява изключването на Явор Божанков заради изказано мнение за военната помощ за Украйна. Той даде пример с представители на т. нар. гражданска квота в парламентарната група на БСП по негово време и каза, че те понякога са гласували различно от групата и не са били изключвани, като не пропусна да обясни, че самият Божанков бил по идеология и личен път по-близо до Реформаторския блок и нямал нищо общо със социалистическата идея и подчерта, че той е бил промотиран в БСП от Корнелия Нинова.