Д-р Боян Иванчев: Що е това крипто бизнес, и какъв му е генезисът? (видео)

Боян Иванчев

Боян Иванчев

Може би е редно да кажем, че генезиса на криптовалутите тръгва от криптографията, която се използвала предимно за военни цели, докато в края на миналия век, Ник Саво, един унгарец много умен, много готин човек, публикува документ, в който обяснява какво е това смарт контракт или интелигентен договор. Разказва д-р Боян Иванчев във ВИДИМО И НЕВИДИМО/BUSINESS CLUB с Георги Найденов. 

И след това (Саво) продължава изследванията си с идеята за децентрализирана валута, която нарича бит голд. Всъщност част от научната общност приема, че това е прототипът на биткойна.
Всъщност смарт контрактите на базата труда на Ник Саво, са базата на създаването на Етериум. Платформата Етериум е платформа и на Нексо.

Съвсем естествено след като се появиха множество криптовалути, освен тяхната търговия и управление, се появи желание чрез тях да се разплащат различни стоки и услуги, а след това се появи и идеята, как чрез крито платформи или системи, да се извършват квази банкови операции. Тоест квази депозити и квази кредити.
С появата на квази депозити, квази кредити и някакъв тип карти за разплащане, като че ли до  момента си изчерпва развитието на криптографската технология с цел създаване на децентрализирани валути и тяхното използване.

Повече по темата, можете да научите в предаването: