Кой е министърът на енергетиката Росен Христов - специалист, експерт или авантюрист, попаднал случайно в политиката?

Руски връзки и зависимости изпълват миналото му

Росен Христов

Росен Христов

Кой е министърът на енергетиката Росен Христов? Как доскоро никому неизвестният човек се озова на върха на българската енергетика в една от най-големите кризи в историята на България?

Истината е, че миналото на Христов 

тъне в доста непрогледна мъгла

 За него се знае, че е работил известно време в Дубай, а оттам отива в САЩ, където пък твърди, че се е дипломирал в Калифорнийския университет. Странно твърдение при положение, че за горното няма никакви доказателства, както показа и едно друго предходно разследване на DW. 

Казано по-кратко, за миналото и работа на Росен Христов до 2013 г. не се знае почти нищо. Известно е, че през 2014 г. той най-изненадващо се озовава в Русия, като служител на италианската енергийна компания ЕНЕЛ, която оперира два ТЕЦ-а там. 

През 2017 г. Христов е отстранен от ЕНЕЛ заради съмнения в корупция, като веднага след това обаче той е приютен от компанията “Дитсманн” в офиса им в Москва. Именно там Христов се запознава с Теодор Осиковски и двамата правят сделката на живота си – купуват от “Дитсманн” “Енергоремонт Холдинг” АД – дружество, което е практически в неплатежоспособност към онзи момент. 

Според запознати това става възможно след като от позицията си в “Дитсманн”, Росен Христов успява да нагласи одитните доклади на дружеството, прикривайки реалната ситуация, като в крайна сметка успява да заблуди акционерите на “Дитсманн”, които плащат над 30 млн. евро за едно практически фалирало предприятие. 

Това обаче не е всичко 

Влизайки в управлението на “Енергоремонт Холдинг” АД купувачите откриват още скрити задължения за над 20 млн. евро. Веднага след това Росен Христов е отстранен незабавно от “Дитсманн”, като с тлъстата комисионна от продажбата (между 8 и 10%), която получава от продавачите, Христов си купува луксозна яхта и заживява спокоен пенсионерски живот, разказват запознати.
И това продължава до тази година, когато той е привикван за пост, за който дори не е и сънувал – министър на енергетиката на Република България. Пост, който му дава възможност да се развихри и да прави най-доброто, което може – съмнителни операции, а може би и още по-лошо, преки престъпления.
Цялата загадъчност около Христов се подхранва и от факта, че той не дава никакви отговори по скандални медийни публикации за него, нито публикува достоверна и пълна своя биография.