Петкова кахърна за АЕЦ "Белене": Проектът ще се забави заради кризата

Теменужка Петкова

Теменужка Петкова

Проектът АЕЦ "Белене" ще се забави заради условията на извънредно положение, в което се намира България. Епидемията от коронавирус ще удължи сроковете, разписани в процедурата за избор на стратегически инвеститор. 

Това заяви днес министърът на енергетиката Теменужка Петкова, която гостува в студио на БНР. 

Въпреки очакваното забавяне, Петкова беше категорична, че и петте компании, потвърдили своето желание да подадат обвързваща оферта, запазват интереса си към проекта. Припомняме, че в кратката листа с инвеститори, обявена в средата на декември, са руската корпорация "Росатом", китайската CNNC и Корейската хидроядрена компания. Френската Framatom и американската General Electric останаха в частта за доставка на част от технологичното оборудване. Петте компании ще могат да преговарят помежду си и да участват заедно или поотделно в надпреварата за избор на стратегически инвеститор.


Петкова обяви цените на руския и американския газ за конкурентни. Но не каза какви са
Забавянето, според Петкова, ще бъде от около месец - два и ще обхване и другият голям енергиен проект на правителството - "Балкански поток". Той все пак вървял по план, поне до момента. С нормално темпо се движело и изграждането на интерконектора между Гърция и България.

Петкова стана вторият министър от правителството, който се изказа против приетия в петък извънреден закон, който фиксира цените на всички стоки и услуги в стратана на нивата им от последните 3 месеца. Логично се появиха въпроси - как ще бъде тогава извършено чаканото намаляване на цените на парното и на горивата. 


Горанов не е съгласен с фиксираните цени. Ще предложи поправка
Конкретното намаляване се очаквало още другата седмица, а Комисията за енергийно и водно регулиране вече обяви, че намалението ще бъде в диапазона от 8% до 25% за различните градове. Днес президентът Румен Радев наложи вето на части от закона. Въпреки че конкретиката не е ясна, се предполага, че ветото ще обхване и именно тази част за фиксирането на цените. 

Петкова обясни, че се надява, че  ЕС няма да се откаже от крайната си цел - да бъде лидер в борбата с климатичните промени. Страната вече заяви, че смята да използва своите въглищни централи дори след 2030 г. 

Според Петкова ЕК няма забележки по българската позиция. Брюксел искал единствено увеличаване на мощностите с възобновяеми енергийни източници. 

Енергийният министър отново се похвали с мерки на ресорното си ведомство, с които ще се бори кризата в момента. То обеща да гарантира доставката на ток към потребителите, а ЕРП-тата се задължиха да не правят планови ремонти. Освен това - увеличи се и срокът, в който може да бъдат плащани сметките - от 10 дни на 20 дни. 

Тя обаче обясни, че няма как да бъде наложен мораториум върху битовите сметки, защото може да застраши финансовата и икономическа стабилност на сектора. Затова отлагането на плащанията на сметките мисли, че са разумно решение в условия на кризата.