Доклад на МАЕ: Износът на руски петрол достига най-високото си равнище си от началото на войната в Украйна


Износът на руски петрол е достигнал най-високото си равнище от началото на руската инвазия в Украйна въпреки тежките западни санкции и е донeсъл 15 милиарда долара. Това обяви днес Международната агенция по енергията, цитирана от АФП и БТА.

Международната организация, базирана в Париж, посочва в месечния си доклад, че руският износ е достигнал 8,3 милиона барела дневно миналия месец, след като страната не изпълни заплахата си да намали производството с 500 000 барела дневно.

"Възможно е Русия да увеличи добивите, за да компенсира загубата на приходи", се посочва в доклада на МАЕ.

Въпреки международните санкции срещу петрола ѝ Русия е успяла да пренасочи износа на въглеводороди към други страни (Китай, Индия, Турция), но Москва "изглежда не среща особени трудности да намери купувачи за суровия петрол и петролните си продукти", отчита докладът. 

"През април руският износ на петрол е достигнал пика си след инвазията, с 8,3 милиона барела дневно (като се отчитат и рафинираните продукти)", пише МАЕ, което представлява повишение на приходите "с 1,7 милиарда долара" до 15 милиарда долара.

След обявените на 5 декември санкции върху руския суров петрол, транспортиран по морски път, второ ембарго на ЕС, свързано със закупуването на руски петролни продукти, съчетано с таван на цените на тези продукти, което се прилага за страните от Г-7, е в сила от 5 февруари.

Докладът акцентира паралелно и върху "възстановяване на китайското търсене, надвишаващо очакванията" с "абсолютен рекорд през март от 16 милиона барела дневно" за азиатската страна, вторият най-голям потребител в света след САЩ, съобщава БНР.

Световното търсене на петрол "ще нарасне с 2,2 милиона барела дневно на годишна основа през 2023 година, за да достигне средна стойност от 102 милиона барела дневно на ден", според същия източник.