Енергиен експерт: Правителството на Радев се държи като правителство на Русия, защитава руския интерес, а не българския

Трябва да се вземе решение на МС, с което да се поеме оперативен контрол над рафинерията и да се назначи представител на държавата, заяви пред БНР Красимир Манов, енергиен експерт.

„На кого са нужни законопроекти и предложения? Струва ми се, че нещата отиват в посока „Дайте да направим всичко възможно положението да не се промени. Сега е моментът тази компания да бъде национализирана. От 15 години тези хора не са платили една стотинка данък в България. Това го знаят всички. Изтече информацията, че ще плащат по 700 милиона данък, което ги инкриминира и означава, че са правили по 7 милиарда печалба, защото корпоративния данък е 10%. Тези хора няма да спрат да ни ограбват. Ако искаме да ни уважават в Европа, трябва да предприемем действия, но аз се съмнявам, че това ще стане. Правителството на президента Радев, което сега управлява, се държи като правителство на Русия. То защитава руския интерес, а не този на България“, коментира експертът.

„Петролът идва чрез Каспийската тръбопроводна компания, която внася нефт от Казахстан и го миксира с руски. Всяка рафинерия може да работи с всякакъв петрол“, каза още той и посочи, че са нужни сериозни действия, защото „Лукойл Нефтохим Бургас“ е предприятие от критичната инфраструктура на страната.

„Взима се решение на МС и се влиза със Специализирания отряд за борба с тероризма. Така всички печалби ще остават тук и ще си плащат данъците“, смята експертът.