ИПИ: Ударът на Covid понасят най-тежко културата, спорта и развлеченията


Големите икономически различия между регионите остават и във втората година на пандемията. Страната все още не може да възстанови загубите в туризма, а външните инвестиции са ограничени.

В същото време Covid-19 се превръща в третата по ред причина за смъртност у нас след сърдечно-съдовите и онкологичните заболявания.

Данните са от годишното изследване на Института за пазарна икономика за социално-икономическото развитие на регионите.

София остава доминираща в икономическото развитие на страната с повече от 50 милиарда лева брутен вътрешен продукт. Следващите два икономически центъра - Пловдив и Варна, отстъпват значително назад с по-малко от 10 милиарда лева принос в икономиката.

Ударът на пандемията понасят най-тежко секторите на културата, спорта и развлеченията, но Covid-19 доведе до дигитален бум в страната, коментира Лъчезар Богданов:

"Ако дълги години - целият почти преход в България, най-динамичните сектори, които винаги наемаха хора, бяха хотели, ресторанти, питейни заведения и разбира се, търговията на дребно, сега точно тези сектори - за пръв път от близо 30 години, на практика съкращават хора".

Смъртността расте навсякъде в страната средно с 16% през 2020 година. Най-голям е скокът в Смолян с близо 30 на сто, казва Зорница Славова:

"Застаряването очевидно тук е причина за по-високата и заболеваемост, и смъртност на населението от Covid-19", посочи тя.