Министърът на икономиката: Инфлацията става едноцифрена през лятото, целим поевтиняване с 15-20%

Никола Стоянов

Никола Стоянов


Министрите на земеделието на страните от ЕС вчера не стигнаха до решение по въпроса за украинското зърно. България обаче вече въведе забрана на внос на 20 стоки от Украйна.

Служебният министър на икономиката Никола Стоянов припомни  откъде тръгна проблемът и посочи за какво настоява страната ни.

"Украйна не можеше да изнася своята продукция поради войната. ЕС се нае да създаде коридори, по които пшеницата и други култури да стигнат до най-нуждаещите се страни, голяма част от тях са в Африка. Вместо храните да минат транзитно, те останаха - най-вече в Полша, Словакия, Унгария, Румъния и България, което доведе до сериозни сътресения на пазара. Украинската стока е доста по-евтина, в ЕС изискванията към фермерите са по-различни", обясни той.

По думите му решението на българското правителство за забрана на вноса на украински продукти е своеобразна антидъмпингова мярка. Министърът очаква да се стигне до общоевропейско решение по въпроса.

"В България най-сериозният проблем е слънчогледовото семе. От Европейската комисия предлагат да започне разследване, да се установи каква е пазарната ситуация и евентуално да се вземат мерки след 2-3 месеца. Петте държави се движим в пакет в исканията си. Нашата идея е всяка държава сама да решава дали да свали забраната за конкретен продукт. Ще оставим забраната само за тези, които засягат пазара", обяви Стоянов пред Bulgaria ON AIR.

Икономическият министър увери, че държавата ще следи за повишаване на цените на продуктите и категорично няма да допусне такова.

"В момента, в който видим на едро дори минимално мърдане на цените нагоре, България има инструментите и веднага вносът ще бъде разрешен. Българските производители казват, че складовете са пълни с продукция и няма как да я реализират до новата реколта. От другата страна са преработвателите, които се радват на възможността да купуват по-евтини суровини. Олиото от началото на годината е поевтиняло с 28%. Преди това имаше много сериозно и необосновано покачване на цената му", заяви министър Стоянов.

Той отбеляза, че продължава да е висок интересът към специализирания сайт, който бе пуснат от държавата - около 10 хил. посещения дневно. Според него сайтът има сериозна регулаторна функция, тъй като и държавните институции следят цените, които страницата показва.

"В някои категории вече има по-сериозни намаления на цените - олиото, маслото, киселото мляко. Има доста продукти, които се задържат на същите нива. Не е това, което търсим, но за момента сме доволни от резултата. В момента виждаме много промоции, но те са временно намаление. Ние искаме трайно и сериозно поевтиняване - намаления от 10-15-20%. Очакваме при все повече продуктови групи да има намаление. Когато виждаме, че цената на едро пада, цената на суровината пада, трябва и цената на дребно да започне да пада", поясни министърът на икономиката. 

Никола Стоянов е на мнение, че с тавана на надценките може максимално да се ограничи намесата на държавата и в същото време да се гарантира на потребителите поне един продукт на поносима цена.

"Няма как да е катастрофа в големите вериги от 17 продуктови групи един продукт да се продава на минимална надценка. Дори за един малък магазин има стотици продукти. Няма как 17 продукта да са катастрофа за никого. Това няма да са най-скъпите продукти, но продукти от категорията. Не атакуваме никого, искаме да има хранителни стоки на поносими цени. Има много недъзи по веригата на доставки", категоричен е икономическият министър.

През "Ел Би Булгарикум" показваме, че може качествени продукти, само с българска суровина, да достига на абсолютно поносима цена до потребителите, отбеляза гостът в студиото и добави, че конкуренцията води до спад в цените при млечните продукти.

"Шести месец инфлацията върви надолу. Днес сме на 14%. Не мога да кажа дали е най-високата в Европа, но е сред най-високите. Очакванията ми са през лятото, юни-юли, инфлацията да стане едноцифрена. Българската икономика се представя много добре. Очаква се доста по-трудно да влезем в 3% дефицит", коментира министър Стоянов. 

"При инвестициите се справяме много добре. Политическата нестабилност е сериозен минус пред всички инвестиции. За миналата година достигаме нормалните нива от последните години. В условията на служебно правителство интересът е много висок. Трябва да предоставим добри терени на инвеститорите, притесняват ги бавните процедури по издаване на разрешителните. Най-големият проблем е работната ръка. Всеки ден от компаниите чувам: Имаме поръчки, нямаме работници, за да ги изпълним", добави гостът.

"Няма как да избягаме от това, лихвите ще се качват. Идеалният вариант е България да успее да влезе бързо в Еврозоната, което ще допринесе за спад на лихвите. В момент, в който лихвите се покачват, за нас би било добре точно тогава да влезем в Еврозоната", убеден е икономическият министър.

Никола Стоянов завърши с думите, че е трудно да се режат социални разходи. Той апелира депутатите да подходят разумно с решенията за бюджета и орязването на разходите.