Съсобственик на "Лукойл": И в най-страшния си сън не сме сънували, че ще продаваме нефт по 25 долара

Леонид Федун

Леонид Федун

Леонид Федун, съсобственик и вицепрезидент на най-голямата руска нефтена компания "Лукойл" нарече цената на нефта, която падна под 25 долара за барел - "Катастрофална", съобщава РБК.

Той отбелязва, че основната причина за срива на котировките е пропадането на сделката за намаляване на добива на нефт между Саудитска Арабия и Русия, след което саудитците заявиха, че ще увеличат доставките с над 25%.

"Да, вярно е, че коронавирусът удари икономиката. Но нефтеният шок дойде от пропадането на нефтената сделка със саудитците. Ако не беше това, сега цената щеше да бъде 50 долара за барел.

По думите на Федун, само няколко дни преди това, Владимир Путин се срещнал с производителите на петрол и не казал нито дума за това, че сделката няма да се осъществи.

"Даже тези, които лобираха за това да откажем на Саудитска Арабия не са могли и в най-страшния си сън да си представят, че ще продават нефт по 25 долара", коментира той и добавя, че първа "Роснефт" е подкрепила излизането на Русия от споразумението за съкращаване на добива на петрол.

Превод: Faktor.bg