Борбата на Европа със свръхтуризма


Европейските туристически горещи точки като Амстердам и Дубровник са поели на кръстоносен поход, за да спрат или поне да забавят притока на посетители, който залива улиците им всяко лято.

Ето някои примери за мерки, предприети за борба с нарастващия брой посетители в ерата на евтините полети и Airbnb.

Дубровник

Хърватският средновековен град Дубровник е един от най-пренаселените градове в Европа, като потокът от туристи понякога прави буквално невъзможно да се влезе в историческия Стар град.

Бижуто на Адриатическо море се радва на огромен ръст в броя на посетителите, след като през 2011 г. в крепостните му стени бяха заснети сцени от сериала на HBO "Игра на тронове".

През 2019 г. градът с население от 41 000 души е приел рекордните 1,4 милиона туристи и 4,4 милиона нощувки, предава АФП.

През същата година местните власти ограничиха броя на пристигащите круизни кораби до два на ден, като всеки от тях не можеше да приема повече от 4000 пътници едновременно.

Те пуснаха и приложение, което използва машинно обучение и прогнози за времето, за да прогнозира кога Старият град, обект на световното наследство на ЮНЕСКО, ще бъде най-натоварен.

До 2022 г. броят на посетителите е спаднал до малко над един милион души.

Барселона

Сгушена на брега на Средиземно море, Барселона е столица на област Каталуния, дом на прочути архитектурни съкровища на Гауди и на един от най-добрите футболни клубове в Испания.

Ада Колау, лявата бивша активистка за жилищни права, която беше кмет на града между 2015 г. и юни 2023 г., предприе строги мерки срещу незаконните наеми в Airbnb, които бяха обвинени, че изтласкват местните жители от пазара на имоти.

Градът също така забрани на туристически групи да влизат на историческия пазар Ла Бокерия в пиковите часове за пазаруване.

През 2022 г. 9,7 млн. туристи са реализирали нощувки в хотели и ваканционни жилища в Барселона в сравнение с 12 млн. през 2019 г.

Венеция

През 2021 г. тя забрани достъпа на огромни круизни кораби до Венецианската лагуна поради опасения за въздействието на огромните лайнери върху околната среда в града.

Венеция също така въведе данък за посетителите, които пренощуват, и планира да въведе схема за платени резервации за еднодневните туристи.

Но схемата, която ще изисква от хората да плащат между 3 и 10 евро за влизане в града, многократно беше отлагана поради опасения, че ще намали сериозно приходите от туристи и ще застраши свободата на движение.

Амстердам

Амстердам от дълго време се опитва да изчисти репутацията си на буен ергенски купон, наркотици и секс, за което отчасти е виновен притокът на около 20 милиона посетители годишно.

През март 2023 г. той стартира онлайн кампания, целяща да разубеди младите британци да пътуват до Амстердам, за да се дрогират или напият, като им казва по типичния за нидерландците начин да "стоят далеч" или да рискуват арест.

Миналата седмица градът също така реши да затвори голям терминал за круизни кораби в центъра си.

Други неотдавнашни мерки за възстановяване на спокойствието в историческия център на града включваха забрана за пушене на канабис по улиците на квартала на червените фенери, пише БГНЕС