Доган настоява плажът до сараите му в Росенец да остане частен

Арх. Калин Тихолов, който е автор на проекта, е подал жалба в съда, заради което и досега плажът не е вписан в кадастъра

Проектантът на т.нар. летен сарай на Ахмед Доган на Росенец - Калин Тихолов, обжалва пред съда решението за вписване на ивицата до резиденцията като плаж в кадастралните карти, съобщава "Дневник". Той бе недостъпен за гражданите, което стана публично известно през лятото след акцията на Христо Иванов там.

След действия на общинския съветник от Демократична България в Бургас Димитър Найденов на 5 ноември местната служба по геодезия издаде заповед за изменение на кадастралната карта и регистри, както и вписването на ивицата като "крайбрежна плажна ивица" с трайно предназначение на територията като "защитена". Въпреки това вписването все още не е факт. На Найденов е обяснено, че причината за това е тъкмо жалбата.

Арх. Калин Тихолов като представител на фирма "Стрейтлайн" обжалва пред Административния съд в Бургас заповедта за нанасянето на плажа на картата и иска отмяната ѝ като незаконна. Тихолов казва, че представляваното от него дружество е собственик на постройка на плажа, въпреки че няма нотариален акт за нея.

В мотивите си Тихолов твърди, че липсата на ивицата в регистрите не представлява “явна фактическа грешка”, както се посочва в решението на СГКК-Бургас. Според него е под съмнение дали изобщо има плаж на това място, като брегът не бил покрит с пясък и чакъл, а “е естествено самозалесила се територия, покрита с почва и обрасла с дървета и храсти”. Видеокадри от 2016 г. обаче ясно показват, че край сарая на Доган има пясъчна ивица, макар към днешна дата плажът там да е засипан с камъни.

Арх. Тихолов иска иска още съдът да назначи експертиза и лицензиран геодезист да отговори с какво е покрита ивицата, вярно ли е заснета тя и вярно ли са отразени границите на терените. Иска и експертиза от лицензиран геолог, който да извърши ядкови сондажи и чрез геоложки разрез да посочи наличието на пясък, чакъл или други седиментни или скални образувания в пробите, както и приблизителното им отлагане. Предстои Административният съд в Бургас да реши дали и кога да разгледа жалбата. До приключването на случая плажът няма как да бъде отразен като такъв.